Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet
Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

Utökat Nyhetssvep för nummer 51

TMZ från Dekas!

Dekas TMZ800

Dekas (www.dekas.dk) presenterade en nyhet på mj-mässan i Hässleholm: kommande modeller av littera TMZ i H0! I nyhetsprospektet för modellen finns tre aktulla målningsvarianter: Vida 1406, Tågkraft 1418 och TX Logistik 1422. Leverans anges till kvartal 3 2023. Foto Stefan Nilsson.

Fler varianter av littera Kö/Udg/Ugkkpp kommer också, och beräknas vara här omkring årsskiftet.

DekasIbabTMX

Dekas senaste svenska nyhet som kom under hösten är dock TMX 1014 för Inlandsbanan – en lika fin modell som deras tidigare TMX:er. Fler svenska varianter är att vänta.

 

Blå Tåget och Ma i Z från Freudenreich

FR BlaTaget1b

FR MaNetrailb

FR MaSJb

Freudenreich Feinwerktechnik (www.FR-model.de) visade i Hässleholm vagnar från Blå Tåget samt ett Ma i brunt för SJ och ett målat för Netrail, allt i skala Z. Foto Stefan Nilsson.

 

TGOJ X20 i N från Frykmodell

FrykmodellX20 5 ovan800

Frykmo Modellbyggeri (www.frykmodell.se) meddelar att det kommer TGOJ X20 som byggsats i skala N, med enstaka färdigmodeller.

FrykmodellInfranord

Firman tar även fram ballastvagnen Qbx i en mindre upplaga.

 

Fler vagnar från HNoll

HNollA7M A8R800

I Hässleholm visade HNoll (www.hnoll.se) upp två kommande nya 1980-tals personvagnar: SJ A7M (närmast i bild) och A8R. Foto Stefan Nilsson.

HnollCafevagn

I Trollhättan visade Rickard också upp den nya café- och restaurangvagnen R4R. Foto Stefan Nilsson.

 

T23 från Jeco


JecoT23

Jeco (www.jeco.se) avslöjade i oktober sin kommande nyhet: SJ littera T23 i H0. Den kommer med sex olika driftnummer och utföranden, analog och digital samt för både två- och treräls. Om allt går enligt plan ska de finnas ute omkring jul. På Hjulmarknaden i Solna visade de en målad prototyp. Foto Stefan Nilsson. Ett test av T23 kommer i MJ-magasinet nr 52.

JecoYslap

På Hjulmarknaden i Solna visade de även två rälsbussläp i H0 som ska komma framöver. Foto Stefan Nilsson.

 

Nya hus från Kalmar mjk

Kalmar mjk (www.kmjk.se) hade med flera nyheter bland laserskurna byggnader i H0 till mässan i Hässleholm, bland annat två stationshus, en villa och en väderkvarn. Villan har därtill tidstypisk köksinredning. Väderkvarnen har rörliga vingar. Fårhult station passar på många banor och har till och med biljettlucka och postfack. Foto Stefan Nilsson.

KMJK Totebo Villa 800

KMJK Villa2 800

KMJK Farhult1 800

KMJK Farhult2 800

 

LM Modellverkstad

LMModellverkstadDalkulletrafo800

Magnus Eriksson har med sonen Lukas startat firman LM Modellverkstad (www.facebook.com/lmmodellverkstad). De jobbar främst på uppdrag för Miniature Kingdom men kan även åta sig andra modellbyggen. I höstas kom de med en egen modell, ett 3D-printat transformatorhus av dalamodell. Det finns som omålad byggsats och målad färdigmodell. Fler sådana mindre miljödetaljer är att vänta.

 

Lokstall i H0 från Märklin – och ett nytt Rc

Marklinstall72887

En nyhet i H0 från Märklin (www.maerklin.de) är en byggsats av ett treportars lokstall (72887), där spårlängden inuti är cirka 30 cm. Portarna är självstängande och kan förses med servo. Till stallet finns även ett set med två expansionsplatser (72889).

Marklin Rcprototyp800

En kommande svensk nyhet är ett helt nydesignat Rc-lok. Det blir Rc6 1365 i svart som ska komma under nästa år. Loket kommer även i tvåräls från Trix (www.trix.de). Läs mer om det i MJ-magasinet nummer 51. Foto Stefan Nilsson.

Dessutom verkar det nu klart att Märklin och Trix kommer med det svenska ångloket littera F, efter att ha gett ut danska typ E. Enligt uppgift blir det dels F 1200 i museiversion och dels ett annat driftnummer i äldre tjänsteutförande.

 

Bilvagn från Roco

biltransportvagn ta378 typ sj motortransport ab

En nyhet som har flugit under vår radar är biltransportvagnen littera Laes i H0 från Roco (www.roco.cc), märkt för Motortransport AB. Vad vi kan avgöra från foton är vagnen mycket skalenlig och förebildstrogen.

 

Terrängbilar från Swedish Model Works

Tgb30 40

Swedish Model Works (www.swedishmodelworks.se) har kommit ut med riktigt fina modeller i H0 av försvarets terrängbil Tgb 30 och 40. Modellerna är gjorda i plast med detaljer etsade i metall.

 

Nytt från Swedish Truck Models

STM Frigoscandia3 800

Swedish Truck Models (www.truckmodels.se) visade i Hässleholm bland annat en Volvo märkt Frigoscandia som nyhet. Foto Stefan Nilsson.

 

Nya Volvo på väg

Amazon

A pv

Wiking (www.wiking.de) aviserar fler H0-varianter av Volvo Amazon och PV.

144

145

240

245

343

Det har kommit flera Volvo i H0 också från PCX/Brekina (www.brekina.de): 144, 145, 244, 245 och 343.

buessing senator 12 d stockholms sparvaegar 1962

Brekina har nu även en Büssing Senator 12 D buss i H0 för Stockholms spårvägar.

 

Nytt från Winterzone

WZ Bord 800

I Hässleholm visade Winterzone (3d.winterzone.se) upp flera spännande nyheter. Det var bland annat kåpor till NBJ:s rälsbuss Yo2, tunglastvagnarna littera Sd och Sdu (senare Salp respektive Sap/Samp/Samp-x), prototyper till SJ:s äldre broprovningsvagnar samt inredning till deras korvkiosk. Rälsbussen finns i tre varianter: en äldre utan toppstrålkastare, en yngre med sådan samt en manövervagn. Foto Stefan Nilsson.

På Hjulmarknaden visade Martin även upp en prototyp till SJ:s ångdrivna snöslunga littera A5 med tender. Det blir en maffig modell, som den som sedan vill kan förse med motor för fläkthjulet med mera.

Kalender

  

Från YouTube

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 200 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fyra nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera - allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar bara 339 SEK per år (4 nr)! Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. En digital prenumeration med fyra nummer under ett år kostar 239 SEK, och en kombination mellan papper och digital 499 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 99 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.