Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet
Text och foto:
Torbjörn Onegård

DMJK, Danmarks modelljärnvägsklubb eller som den heter på danska, Dansk Model-Jernbane Klub är en av Danmarks äldsta modelljärnvägsklubbar i skala 0. Klubben grundades 1938 och sedan 18 år huserar de ett par trappor upp i ett industrikomplex i Albertslund, en förort till Köpenhamn. Till den 28 oktober inbjöds till träff med gäster från Norge och Sverige. Klubbens framtid är mycket osäker då den mycket förmånliga hyran ska mångdubblas till något för en modelljärnvägsklubb orimliga proportioner. Själva träffen präglades lite av uppbrottstämning då banan och lokalen inte kändes iordningställd för visning. Ett ordnat kaos härskade i rummet där banan fanns. Bland moduler och banavsnitt fanns bord med böcker och modeller till salu. Tåg rullade i alla fall hela tiden och utövare av modelljärnvägshobbyn samtalade över landsgränserna.

9393

En svenskt rälsbusssläp! Vid närmare besiktning var den märkt HTJ (Høng–Tølløse Jernbane). Ett nytt liv för denna svenska rälsbussikon.

Som halvnollebetraktare kunde jag konstatera att landskapet på banan inte prioriterats? Fokus har nog lagts på den rullande materielen och styrning.

9381

Idel äldre gentlemän kör och beundrar banan.

I ett angränsade rum serverades kaffe och andra mer danskrelaterade drycker med tilltugg till humana priser. Strax efter sjutton anlände Pölsemannen, dagens höjdpunkt. Till ett bra pris kunde diverse charkuteriprodukter inmundigas nersköljt av, trots att det var två månader till jul, dansk julebrygd! Alkoholfria alternativ fanns förstås också.

9372

Inte bara järnvägstrafik i den lilla staden. Här finns även en liten spårvägsslinga.

Hursomhelst var det en mycket trevlig träff där nya bekantskaper gjordes, och man vet aldrig var hobbyn tar en nästa gång. Vi får hoppas att hyresvärden tar sitt förnuft till fånga och låter klubben vara kvar till en för verksamheten rimlig hyra. I annat fall är nog risken stor att klubben efter 80 år går i graven.

9376

Många Nohabdieslar på banan, här på dubbelspåret mot staden.

DMJK >>

Film från träffen: https://www.youtube.com/watch?v=M1FgCKW6iTs

9386 

Ännu en "rundnos".

 9397

Lokstationen.

9405

Ånga och diesel – den typiska danska dragkraften vilar på bangården inför nästa uppdrag.

%MCEPASTEBIN%

Kalender

  

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.