Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Nyhetssvepet i nr 55

Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

Nyhetssvep för nummer 55

Fina detaljer från Artitec

ArtitecKran

Artitec (www.artitecshop.com) har bland annat kommit med en fin hamnkran i H0 som färdigmodell. Därtill har det kommit ett statiskt, smalspårigt Henschel ånglok ”Fabian” för H09, men det är oklart hur tillgången på dessa är. En mycket snarlik maskin gick på bruksbanan Håverud–Åsensbruk i Dalsland.

Artitec henschel fabian

Dessutom finns flera nya figursatser, bodar, båtar och fordon i H0 (även andra skalor) som är användbara på svensk mark.

 

Inga fler Duetter från Brekina

Från Brekina (www.brekina.de) hör vi att tillverkningsverktyget för Volvo Duett i H0 har blivit utslitet, och kommer inte att göras nytt. Därmed är det slut på tillverkningen av Duetter från Brekina och aviserade modeller tas heller inte fram.

 

A-traktorer från Frykmodell

frykmodell A traktorer

Frykmo modellbyggeri (www.frykmodell.se) presenterar ett modernt inslag i det svenska trafiklandskapet: Volvo 740 A-traktorer. Materialsatserna kommer omålade, i både N och H0, och troligen kommer även ”besättning” att medfölja.

 

Snälltåget i N från Lemke

HTSnalltagetVectronN

Via Hobbytrain (www.lemkecollection.de) aviseras ett rött Vectronlok i skala N för Snälltåget (H30173). Detta gäller det att förboka för att vara säker på att få ett exemplar.

Via LS Models (www.lsmodels.eu) ska Lemke komma med en sats med fyra Bvcmz-vagnar för Snälltåget i skala N (LS98099N). Troligen är de flesta satserna förbokade och därmed redan slutsålda innan de ens kommit ut till handlarna.

LS48099

 

Nytt i H0 från Märklin

maerklin72000

Under året har Märklin (www.maerklin.de) kommit ut med en modifierad variant (72000) av sina nyare koppel. De nya kopplen har en lägre profil än de förra (se jämförelsen här ovan), eftersom det visat sig att de förra i kurvor kunde ta i underkanten av buffertarna på vissa vagnar, så att vagnarna spårade ur. Med de nya ska detta prob­lem vara löst, enligt Märklin.

Kopplen blir dessutom lite mindre klumpiga till utseendet, vilket är bra. De säljs i par eller i askar om 50 stycken och finns hos de flesta handlare. Vi har testat de nya kopplen på några olika vagntyper, och allt har fungerat väl. Fördelen med Märklins koppel är att vagnar går tätt ihop men klarar ändå av att gå genom kurvor ned till åtminstone 360 mm radie. De går därtill att koppla ihop med vanliga bygelkoppel, och även med Rocos koppel som har en enkel hake istället för bygel.

Som kan ses på sidan 8 i nummer 55 har det orange Rc5 1364 kommit från både Märklin (39281) och Trix (25281; www.trix.de). Till det finns även en sats med fyra blå och svarta SJ personvagnar (43787; cirkapris 2 600 kr): en A2, en AB3K, en B5 och en B1K. För den som vill ha vagnarna för tvårälsdrift finns hjulsats E700580 att köpa till – eller be din handlare att byta hjul.

Marklin43787

Märklin har även kommit med en Sdgms godsvagn (47438; cirkapris 850 kr) för transport av lastbilstrailer, lastad med en trailer märkt för Schenker Sweden som anges vara i utförande som cirka år 2000.

maerklinschenker sweden deep well flat car kopia

 

Nytt från Roco

RocoKuhn

Torsten Kühn (i mitten) och Rocos representanter skriver under avtalen mellan bolagen.

Roco (www.roco.cc) meddelar att de har tagit över Kühns sorti­ment av tåg och räls i skala TT, 1:120, samt deras digitala sortiment. TT verkar öka i popularitet; tidigare i år presenterade exempelvis brittiska Hornby ett helt sortiment i denna skala.

Bara någon dag efter att nummer 54 lämnats till tryck fick vi leveransbesked om Br 5404 från Roco. Det är ett av de lok som används av Green Cargo för trafiken mellan Sverige och Tyskland genom Danmark. Modellen finns analog (73178), DCC med ljud (73179) och treräls digital med ljud (79179). Någon version är antagligen redan slutsåld. Se vår snabbtitt av ett tvårälslok med ljud på sidan 12 i nummer 55.

Roco79179

 

Koppelverktyg från Signalsidan

Signalsideverktyg

Signalsidan (www.signalsidan.se) erbjuder nu ett nytt verktyg för att koppla ihop tågsätten av Jecos X2000. I nummer 52 skrev Ulf Johnson om ett egenbyggt verktyg för detta, vilket Signalsidan sedan tog fram. På sidan 71 här i nummer 55 kan du se Ulfs vidareutvecklade verktyg, vilket Signalsidan nu också har tillverkat. Båda deras verktyg är 3D-utskrifter i plast.

 

Nytt från Swedish Truck Models

 stm ica

Swedish Truck Models (www.truckmodels.se) aviserar två nya svenska modeller i H0: en Scania 111 Ica-bil och en Scania R580 V8 tung bärgningsbil. Båda behöver förhandsbokas för att man ska kunna vara säker på att att få ett exemplar, med planerad leverans i december respektive januari.

 stm bergare

Vidare erbjuder de en byggsats till en svensk timmerbil i H0. Den omålade satsen innehåller delar till flak och släp; dragbil och kran ingår inte men finns att köpa till i olika varianter och fabrikat, såsom Scania, Volvo, Hiab, Palfinger med flera.

stm timmerbilsdelar

 

Nytt från Winterzone

Winterzone (shop.winterzone.se) har bland annat tagit fram lösa versaler att ha till stationshus, butiker och annat. En sats innehåller två uppsättningar av alfabetet, siffror 0–9 samt de vanligaste skiljetecknen, och kan fås i skalorna H0, 0, 1 och G.

WZbokstaver

En annan nyhet är lösa fönsterramar och rutor i H0 till UGJ:s byggsats av Dk-loket. Satsen innehåller en komplett uppsättning CNC-frästa fönsterramar samt rutor.

På smalspårssidan finns fler nyheter för tvåfotabanor: en godsfinka från AOJ, en flakvagn med eller utan timmersvängel från JGJ, en finka och en personvagn från KLJ samt en finka och en resgodsvagn från Nättrabybanan. Dessa kan fås för H0n2, H0i(f) eller H0e, förutom resgodsvagnen från Nättrabybanan som kommer med boggier för H0n2.

WzAOJfinka

Där utöver finns nu en rad nya tillbehör till modelljärnvägen, såsom mjölkkannor, lokdomkrafter, vagndetaljer med mera.

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.