Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Nyhetssvepet i nr 53

Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

Nyhetssvep för nummer 53

Byggmoduler från Auhagen

Auhagen (www.auhagen.de) presenterar ett modulsystem för modelljärnväg, som främst verkar vara tänkt för hemmabruk eftersom de inte följer någon specificerad modulstandard. Till modulerna finns även ben att köpa, 810 eller 1 160 mm långa. Närmast en standardmodul är nog den som är 980x490 mm.

 927 Modulset komplett

auhagenmodule


Eurohobby stänger vid nyår

Carina och Claes på Eurohobby (www.eurohobby.se) meddelar att butiken kommer att stängas vid årsskiftet. Därmed går en epok i graven. De vill pensionera sig och säger att bolaget är till salu om någon som vill ta över och driva det vidare. Vi tackar Carina och Claes för åren som har varit och önskar dem all lycka och lugn sedan i deras pensionstid!

 

Freudeneich ska stänga sin verksamhet

Tyske småtillverkaren Harald Freudenreich (www.FR-model.de) meddelar att han avser att stänga ner sin verksamhet och gå i pension. Han önskar helst att någon vill ta över hans tillverkning av modeller i skala Z.

Harald har genom åren försett oss med många fina svenska, norska och danska modeller av lok, såväl el och diesel som ånga, och person- och godsvagnar. Detta har definitivt bidragit till att öka Z-skalans popularitet på den skandinaviska marknaden.

Freudenreich

Freudenreichmodeller i Z. Foto i Hässleholm: Stefan Nilsson.

Vi tackar honom för väl genomfört arbete och önskar honom en fin pensionstid!

 

Nytt från Halling

Österrikiska tillverkaren Halling (www.halling.at) meddelar att de kommer att reducera sin tillverkning av smalspåriga lok- och vagnmodeller, för att fokusera på spårvagnar och liknande.

De fortsätter också utveckla drivningar för spårfordon, såväl med enkla axlar för olika axelavstånd som med boggier, med olika motoralternativ. Dessa kan användas till exempelvis äldre spårvagnar men även lokomotorer med mera, och många är numera förberedda för digitalstyrning. Enligt Halling finns hela 360 olika varianter. Den senaste som kom har 22 mm axelavstånd.

Antriebe H

 

Svenskt från Märklin och Trix

maerklin rc6

Märklin (www.maerklin.de) har nu kommit med sitt svarta Rc6-lok med nummer 1365 (38280), och det har även kommit som tvårälsversion från Trix (25280; www.trix.de).
Modellerna är rejält uppgraderade sedan föregående version; se vårt test av Märklinmodellen på sidan 8. Till hösten aviseras Rc5 i orange version, och vi har förbokat en Trixversion av det som vi kommer att testa så fort den är ute.

maerklin 43788 personenwagen set b1 sj h0 01

Märklin har även ut kommit med satsen med fyra svarta SJ 1960-tals­vagnar (43788). Satsen består av en AB3- och tre B5-­vagnar. Svarta sådana vagnar förekommer inte i verkligheten, men för den som vill ha ett svart SJ Märklintåg bör de passa fint.

 

Kapellvagn och flisvagnar i H0 från Roco

roco godsvagn shimmns aae ssab

Roco (www.roco.cc) har kommit med en AAE Shimmns kapellvagn i H0 för svenska SSAB (76442).

roco falns 77044

Vidare har de kommit med en sats med tre norska Falns flis­vagnar (77044). Sådana vagnar är avställda tyska kolvagnar som blivit ommålade och märkta för norska träföretag. Just dessa går för Norske Skog Saugbrugs, och är vagnar som går i långa heltåg i Norge.

roco70457

Under april kom även Rc4 1174 ut, gjort för tvåräls analogt (70457), tvåräls digitalt med ljud (70458) samt för treräls digitalt med ljud (78458). Det sistnämnda är slutsålt från fabrik men de två andra kan ännu gå att få tag på.

 

Vägskydd från Signalsidan

bommar byggsats h0 10 5412

Signalsidan (www.signalsidan.se) meddelar att de nu har satser i H0 med målade bommar, basplatta och servon för drivning. En gångbräda medföljer att placeras mellan rälerna i spåret. Satsen kan fås som färdigbyggd (11-4415), som byggsats med omålade bommar (10-4410) eller som byggsats med målade bommar (10-4412).
Bommarna kan drivas med Signalsidans egen servocontroller (24-5444). Basplattorna är förberedda med hål för montering av Signalsidans kryssmärkessignaler, som köps separat. Bommarna är 115 mm långa med 104 mm från vridpunkten till spetsen.

 

Swedtram har lagt ner

Svenske tillverkaren av spårvägsmodeller Swedtram har lagt ner sin verksamhet. Lagret är tömt, så även om hemsidan i skrivande stund ännu ligger uppe finns inget att beställa, inte ens katalogen.

 

Smalspår från Winterzone

Winterzone (shop.winterzone.se) erbjuder nu 3D-printade byggsatser av svenska smalspåriga vagnar samt ett dito motorlok i H0. Smalspårsmodellerna är framtagna i samarbete med Henrik Laurell. Samtliga byggsatser levereras omålade utan hjul och koppel.

wz q12p

wz kalkvagn

Det rör sig om fem godsvagnar för 891 mm spårvidd: en Q12p tankvagn, en mjölkvagn med bromsplattform, en kalkvagn, en flakvagn och en godsfinka. Vagnarna kan fås för 10,5 mm (H0n3) eller 12 mm (H0m) spårvidd.

wz motorlok

Loket är Ohs bruks järnvägs motorlok för 600 mm spårvidd, det som byggdes om från ett ånglok, och det är gjort för 6,5 mm spårvidd (H0f). Drivning ingår inte utan kåpan är anpassad för Buschs motorboggi.

Vidare erbjuder de Bosjöbanans tre personvagnar (från 1914, 1917 och 1925) samt en vagn med grusskymme från samma bana, alla för H0f. Det går att använda Buschs timmervagnsboggier till dem men Winterzone har även förebildsenliga Bergströmsboggier som går att köpa till.

wz lbb1

wz lbb2

wz lbb3

wz lbb4

 

Ta plass – Personvogner i Norge

 norskbokskollage

I vår har ett praktverk om norska personvagnar givits ut. Det är en fristående fortsättning på de två band Tog til alle tider som gavs ut 2018 och 2020 och i detta, det första bandet av två, berättar Thor Bjerke och Dag Chr. Halvorsen allt du som modellbyggare eller allmänt intresserad av norska personvagnar behöver veta.

Det är en tegelsten om 381 sidor och inledningsvis finns några kapitel som tar upp konstruktionslösningar, vagndetaljer, boggier med mera. Sedan följer en genomgång av alla normalspåriga personvagnar med träkorg, och lättlästa listor tar upp varje vagntyp, illustrerad med särtrycksritningar och bilder, och så listas varje vagnindivid fram till dess slutliga öde. Boken innehåller även ”stora” ritningar, något som underlättar modellbygge. Flera intressanta och för mig nya uppgifter framgår: till exempel ratade man Lauenstein i Hamburg som leverantör av de första personvagnarna och valde istället brittiska tillverkare. Vidare hittar jag en sammanställning av olika norska boggityper och jag får ett bättre grepp om vilka vagnar som trafikerade Sverige.

Nu finns det inte längre någon ursäkt för att inte plocka fram Rocos teakvagnar eller Scandinavian Miniatures eller Stei­nar & Steinars mässingmodeller. Med denna bok kan vagnarna detaljeras, målas och märkas korrekt för användande på mj-anläggningen.

Boken är utgiven 2023 av Norsk Jernbaneklubb/NJK Forlaget i en upplaga av 900 exemplar. Detta innebär förmodligen att boken säljs slut fort varför jag rekommenderar den intresserade att inte vila på hanen. Boken kan varmt rekommenderas. Jag ser redan fram emot band 2 som kommer att ha svenskkoppling. Boken säljs av Norsk Jerbaneklubb (www.njk.no) men jag köpte mitt exemplar hos Stenvalls bokhandel (www.stenvalls.com).

Text och foto: Ola Ahlström

Thor Bjerke og Dag Chr. Hal­vorsen: Ta plass – Personvogner i Norge, Bind 1 – Generelt om norske personvogner og detaljert om tre­vogner på normalspor. ISBN 978-82-90286-46-5

Från YouTube

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 200 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fyra nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera - allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar bara 339 SEK per år (4 nr)! Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. En digital prenumeration med fyra nummer under ett år kostar 239 SEK, och en kombination mellan papper och digital 499 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 99 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.