Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Höstens mässor

Text och foto:
stefan nilsson

Mässor hösten 2022

I höstas var det fler modelltågsmarknader och -mässor än vanligt, och en av orsakerna var förstås att pandemin hade hindrat flera. Såväl Strängnäs som Trollhättan ställde in i våras och körde istället nu i höst. Besökstalen på de mässor vi deltog i varierade en hel del och ett tag fick vi känslan att det kanske var lite väl många på kort tid. Men de som kom var mycket nöjda och även de säljare vi pratat med har varit nöjda med besökare och försäljning.

Stort tack till alla som kommit fram och pratat med oss under höstens marknader och mässor! Det är alltid lika trevligt, och nyttigt att få både ros och ris kring MJ-magasinet.

 

Höglandståg i Nässjö

Först ut för vår del var modulträffen Höglandståg i Nässjö. Där fanns en stor modulbana i skala H0 och en lite mindre i skala N, i varsin lokal, och på lördagen avhölls en relativt välbesökt mj-marknad. Handlarna hade placerats i resterande delar av lokalerna och utbudet var gott och blandat med såväl nytt som begagnat. Det fanns också ett café.

hg01

hg02

Vyer över modulbanan i H0 i den ena hallen (innan det öppnade för publik).

hg03

Modulbanan i skala N i den andra hallen.

hg04

Hamnmodul i N.

hg06

SSRT-tåg i N.

hg07

En del av det imponerade Kristinebegrs industriområde (H0), som det kommer en artikel om i nr 52.

hg09

En imponerande virkestrave på en av H0-modulerna.

hg10 

Nässjö järnvägsmuseums T41 som skulle dra middagståget till Jönköping.

På lördagskvällen kunde man boka in sig på en tågresa med middag, och den gick med T41 i ena änden, Da i den andra samt restaurang- och barvagn däremellan. Destinationen visade sig bli Jönköping med utgångspunkt från Ångsågen, Nässjö järnväsgmsuseums område. Det var en trevlig tur med  god mat och gott sällskap.

 

Håverud

Därefter var det dags för mässan i Dalsland Center Håverud, anordnad av Melleruds modelljärnvägsklubb och Föreningen Järnvägshistoria i Dalsland. Antalet besökare upplevdes som lite lägre denna gång, men det var ändå stort intresse och handeln verkade gå bra. Liksom i april fanns medlemmar i Värmlandståg på plats med en modulbana.

hv01

Handlarna på plats och besökarna började droppa in.

hv02

Bra blandat utbud på modeller, nytt och begagnat.

hv04

Modulister från Värmlandståg hade satt upp en mindre modulbana.

hv05

Äldre persontåg passerar Dejebron.

 

Hässleholm

Sedan var det dags för två dagars modelltågsmässa i Hässleholm hos Hässleholms mjf. Här är det verkligen stort, med många handlare, modelljärnvägar i olika skalor och uppvisade modulbanor. Även klubbens bana är stor och växer från år till år. I år hade alla handlare samlats i samma lokal, vilket var bra för både besökare och deltagare.

hh01

Mässan i Häsleholm är stor på flera sätt, och därtill trevlig.

hh vinter1

En del av banan i Hässleholm får vinterlandskap.

hh vinter2

Vid Vinslövs station svävar tomten över stan med släde och renar.

hh tfvslinga

Utbyggnad väntar i form av etapp 3. Under tiden finns en tillfällig vändslinga för tågen.

hh nbana

Skånska N ställde upp en modulbana i en av lokalerna (här fotograferad innan öppningsdags).

hh demobana

Där fanns även en demobana i N, denna ovan i H0 treräls, ett rangerspel och en bana för de yngre att köra tåg på.

hh mjexempel

Besökarna kunde här se olika skalor och spårvidder, få veta mer om landskapsbygge m.m.

hh jimmys

Jimmy Andersson från Klippan hade med fina modeller i skala 1.

hh freud1

Harald Freudenreich visade upp stora delar av sin svenska produktion i skala Z.

 

Uppsala

Så var det dags för mj-mässa i Uppsala under Allhelgonahelgen, ordnad av Upplands mj. Mässan varade i två dagar och det var en jämn ström av besökare. Båda dagarna kom även många barnfamiljer vilket var lite oväntat då det var andra evenemang för yngre i Fyrishov samtidigt. Annars brukar entusiasterna komma på lördagar och familjerna på söndagar, men här var det verkligen blandat. Se ett filmklipp från mässan >>

ua01

Mässan i Uppsala håller till i Fyrishov. Det fanns en modulbana med en rejäl modell av Uppsala station, det fanns mindre modelljärnvägar för de yngre att köra med och ett antal handlare var på plats. Sammanslutningen RC1/87 var med och körde sina fantastiska radiostyrda fordon i skala H0.

ua02

ua03

ua04

Uppsalaklubben hade ställt ut en modulbana, med bland annat Uppsala C och tillhörane godsbagåprd med lokstation. Stationshuset verkar skalenligt efter lite läldre modell, och inte minst imponerade det stora och mycket väl detaljerade godsmagasinet.

ua05

Det fanns även banor för de yngre, allt utifrån ålder med tåg de själva fick köra, ner till Briotåg på golvet.

ua06

Den modulanläggning för radiostyrda vägfordon i H0 som RC1/87 visar upp röner alltid stort – och berättigat – intresse. Se ett filmklipp därifrån >>

 

Trollhättan

Helgen därefter var det modelltågsmarknad i Trollhättan. Marknaden är ett samarbete mellan Kalaskoket Fasetten och mjf Rälsbiten. Det kom många besökare under förmiddagen och en bit in på eftermiddagen. Rälsbiten hade satt upp en modulbana i H0 och Claes Sjunnesson hade med moduler i skala 1. Spår & Tåg i Väst fanns också på plats med sina mindre banor och annat för de yngre.

th01

Mässan i Trollhättan bjöd på denna modulbana i H0.

th02

Far och son Sjunnesson hade med sin rejäla modulbana i skala 1.

th03

Där fanns även en spännande modell av Nohab-området, inklusive en fungerande modell av den s.k. Rysskranen.

th04

Taken på verkstadslokalerna gick att lyfta av, och där inne fanns diverse maskiner och annan verkstadsutrustning.

 

Hjulmarknaden

Sist ut var så Hjulmarknaden, som även i år höll till i Solnahallen. I år var det färre utställare på plats men de som var där upplevde det som en bra tillställning. Vi hade många som hälsade på oss vid vårt bord och det fanns mycket att titta på. Flera modelltillverkare hade med sig uppdaterade nyheter som vi kunde titta på. Besöksantalet upplevdes som stort och alla vi pratade med var nöjda med dagen.

hj01

Årets Hjulmarknad vad mycket välbesökt.

hj02

Det fanns modulbanor i N och H0 liksom i H0 smalspår, men störst var definitivt denna livesteambana.

hj03

Spårvagnssällskapet i Norrköping har tagit fram flera svenska bussar i äldre utförande, dels för vänstertrafik men dels även denna som hade dörrar på båda sidor under en övergångsperiod 1967.

hj04

Jeco hade nu fått ett målat exemplar av prototypen till sitt T23 i H0.

hj05

Jeco visade även prototyper i H0 till post- och resgodssläp samt manövervagn med godsutrymme till Y6-generationen.

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.