Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Öppet hus hos mjf Rälsbiten

Text och foto:
stefan nilsson

rb00

Mjf Rälsbiten har flyttat till nya lokaler.

Mjf Rälsbiten flyttade i år till nya lokaler, från ett trångt skyddsrum i Vargön till en källare i ett hantverkshus nära Vänersborgs järnvägsstation. I de gamla lokalerna hade klubben i princip byggt ut allt som går och ville få till en förändring. På det nya stället finns det gott om utrymme för expansion, och planerna är många.

rb01

Spårplaneförslag för de nya lokalerna. Det som idag nyttjas är den fyrkant som syns nederst till höger på planen – rätt så gott om plats för expansion, alltså.

Tidigare var banan fast med ett fåtal moduler. Den nya banan blir mest modulbaserad med enbart ett par fasta sektioner. Det medgör större flexibilitet och medlemmarna kan ta med sig valda moduler till träffar och utställningar. De gamla fasta sektionerna har kunnat sågas isär och ska tas tillvara i den mån det är möjligt.

rb10

PoGos modell av en av broarna nära Vargön.

rb02

rb03

Klubbens moduler med den höj- och sänkbara bron i Trollhättan är full av roliga detaljer.

Trakterna i Trestadsområdet är fulla av broar, vilket också märks hos Rälsbiten. Där finns PoGos äldre modeller av broar nära Vargön, där finns nybyggda, väldetaljerade moduler av den höj- och sänkbara järnvägsbron i Trollhättan, och ordförande Ralph Darljung håller på med en modell av järnvägsbron i Vargön. Den är en byggsats från Walthers och är i princip både helt korrekt och skalenlig gentemot förebilden, och den är dessutom rörlig. Ralph behöver bara ändra några detaljer för att den ska stämma – dessutom kommer förebilden att försvinna då den ska ersättas av en ny bro. Där gör modellbygge en god tjänst med att bevara ett kulturarv, om än i liten skala.

rb11

Klubbordförande Ralph Darljung håller på att få till Walthers byggsats så den blir exakt så som klaffbron i Vänersborg ser ut.

rb12

Modell från 1928 av den första järnvägsbron i Trollhättan.

Klubben har också fått en modell av den första järnvägsbron i Trollhättan, byggd av den ingenjör som ritade bron. Modellen gjorde han som julklapp till sin son 1928, och sonsonen har nu lämnat den till Rälsbiten. Kanske går den också att placera in på en modul.

Nedan följer några blandade bilder från Rälsbiten.

rb08

En rad moduler innehåller lekparkerna, minigolfbanorna m.m. på Spikön i Trollhättan.

rb09

Modellen av "den flygande SAAB:en" finns förstås avbildad.

rb04

Förfallen lada med jordbruksredskap inuti.

rb05

En banvaksstuga längs linjen.

rb06

Hos Nisses Bil finns gammalt och nytt.

rb07

Arbetsmoralen vid Algots tegelbruk verkar inte vara på topp.

Från YouTube

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 200 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fyra nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera - allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar bara 339 SEK per år (4 nr)! Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. En digital prenumeration med fyra nummer under ett år kostar 239 SEK, och en kombination mellan papper och digital 499 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 99 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.