Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Modelljärnvägsutställning i Bristol

Text och foto:
Torbjörn Onegård

Bristol MRX 2023

I Storbritannien arrangeras varje år ett otal modelljärnvägsutställningar. Jag har tidigare besökt Warley i Birmingham som äger rum i slutet av november. Denna gång blev det ett besök på Bristol MRX i Thornby som ligger en 45 minuters bussresa norr om Bristol. Det var 53:e gången som denna utställning anordnades av en sammanslutning av modeljärnvägsklubbar i Wales och västra England. Fredagen den 28 april ställde vi oss i kön bland många andra förhoppningsfulla utställningsbesökare. Utan att vara fördomsfull är majoriteten av publiken lite äldre män med inslag av kvinnor och barn.

IMG 7801

Kön innan öppningsdags.

Klockan halv ett öppnades dörrarna och vi kom snabbt in efter att ha betalat 13 pund i entréavgift. Utställningen var i två fullstora handbollshallar plus en något mindre hall, med ungefär likadant upplägg i var hall. I en ring i mitten är banorna utställda och längs med väggarna har handlarna sina bord. 31 olika banor var utställda i skalor från N till 0, med några brittiska finescalevarianter.

Lite äldre brittisk förebild dominerar med ånglok som dragare, företrädesvis med lokal förebild. Vid en bana var till och med funktionärerna klädda tidsenligt Brunel-inspirerade. Isambard Kingdom Brunel är för den vetgirige den store järnvägsbyggaren i trakten.

IMG 4707

Isambard Kingdom Brunel som för tillfället jobbade för 009 Society. Foto Göran Tholin.

London Modellrailroad Club ställde ut sin magnifika Copenhagen Fields i N-skala, eller snarare 2 mm Finescale. Bland de mer udda inslagen fanns en US-bana, en med tjeckisk förebild samt en brittisk bana med moderna tåg. En personlig favorit blev smalspårsbanan ”Bunkers Lane” i 009 som kunde ses från både fram- och baksida. Utställningsbanorna, som ofta representerar olika klubbar, är mycket välbyggda och snygga, men lite för välstädade för min smak.

IMG 7818

Bunkers Lane 009 i skala 0.

Handlarna var 46 stycken med varierande bordyta, där det mesta för en brittisk modellrallare nog kunde köpas. Squirells var nog den med störst yta, WWS är alltid intressant för den landskapsintresserade. Locomotion är en annan intressant firma med bland annat ett intressant ellok. En i mina ögon udda fågel var mannen som målade järnvägsbilder i olja, och även sålde tryck med dessa motiv.

IMG 7825

Järnvägskonst skapas.

Lokalen fylldes snabbt strax efter öppning för att sedan glesna ut framåt 16-tiden, varefter det var lättare att komma fram till utställningsbanorna och handlarna. Under ett sådant här tufft arbetspass behövs förplägnad. Då Thornby Leisure Center är en idrottsanläggning gick det inte att uppbringa en pint kraftläsk, men väl kaffe, te, läsk med mera, plus korv, fikabröd och mackor att fylla på energi med. Vid 18-tiden var det dags att åter äntra dubbeldäckaren för färd genom det bitvis pastorala landskapet mot Bristol, efter en mycket trevlig mj-upplevelse.

Att besöka en brittisk mj-utställning kan rekommenderas, framför allt för mängden välbyggda banor. Lite verktyg, en och annan modell eller någon bok kanske köps in från handlarnas dignande bord. Så, undersök var lämplig utställning går av stapeln och kombinera gärna med ett och annat museibesök. Och varför inte ta tåget? Kanske inte billigare, men garanterat en upplevelse.

https://www.bristolmodrailex.uk

https://www.locomotionmodels.com

 

Bmrx23b

%MCEPASTEBIN%

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.