Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Nyhetssvepet i nr 52

Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

Nyhetssvep för nummer 52

AH Modell (www.modellhobby.se) har kommit ut med ett flertal nya last- och godsbilar i H0, märkta för bland andra Postnord, Statoil, Brandförsvaret, Ramirent, Stena, Televerket och Posten. En sådan nyhet är en Volvo Viking/Titan märkt för Bilspedition.

AHMvolvo viking800

Brekina (www.brekina.de) kom i höstas ut med en modell i H0 av en Büssing Senator-buss av årsmodell 1962, märkt för Stockholms Spårvägar. Modellen är gjord för högertrafik.

buessing senator 800

Dekas (www.dekas.dk) har kommit med en modell i H0 av Inlandsbanans TMX 1014 i den äldre målningen. Även Heljan har gjort IBAB TMX 1014, men Kasper på Dekas meddelar att fler individnummer planeras. Som innan är Dekas modell av loket ytterst fint gjord med många fina detaljer och bra funktionalitet. Modellen är för tillfället slutsåld men fler är på gång.

DekasTMXIbab800

Dessutom finns TMX för Vida skog och de båda varianterna för Tågkraft i nya upplagor. Dessutom finns nu lösa växlarplattformar till MX- och MY-lok att köpa som separata delar.

Freudenreich Feinwerktechnik (www.FR-model.de) har kommit med en Three T containervagn littera Os i skala Z lastad med en Hanjincontainer.

FRM Os800

Frykmo Modellbyggeri (www.frykmodell.se) presenterar ett perrongtak av Törebodatyp som byggsats i skala N. Modell­serien består av en grundsats med ett kort komplett tak i två delar samt en utbyggnadssats som kan byggas in mellan de två delarna i grundsatsen.

FrykmoTorebodatak800

HNoll (www.hnoll.se) har levererat flera nya vagnar i sin serie med 1980-tals personvagnar. Det är bland annat R4R, WL4, BC4, SSRT, B7M och B7F. Vagnarna tillverkas i mycket små serier, så flera typer kan redan vara slutsålda från tillverkaren. Vissa handlare kan i så fall ha vagnar kvar.

 

Norsk Modelljernbane (www.nmj.no) har nya skandinaviska modeller i H0. Bland annat har de släppt fler varianter av Nohab­lok i sin Topline-serie, dels DSB MY och dels två versioner av MAV M61 med ungersk förebild. En annan kul variant är Altmark Rails MY 1155 målad med norrskensmönster.

NMJ Topline DSB MY 800

NMJ Topline Altmark 800

För svenskt vidkommande finns i serien Topline SJ Hr kylvagnar i ursprungsutförande. Tre varianter finns med olika individnummer. Av NSB-vagnar märks bland annat personvagnar för Bergensbanen och NSB salongvagnar. Även detta är i H0.

I skala N finns som samarbete med Südexpress Cargo Net CD 312.001. Tillsammans med NMJ har ASM tagit fram norska personvagnar i skala N från olika epoker och banor.

SydexpressCargoNet 800

Det verkar också som den rälsbuss SJ littera Yd i skala 0 som vi tidigare har nämnt ska komma nu i vår. Det blir två svenska och två norska varianter, de svenska med tvåaxligt UF2-släp.


Piko (www.piko.de) har kommit ut med MY-lok i sin Expert-­serie, som DSB MY 1147 och ett par MAV 61 för ungerska järnvägar. Vi har fått hem DSB-varianten och ska titta närmare på den. Vid första anblicken ser den bra ut. Vi hoppas förstås på att Piko också tar fram svenska varianter av det.

diesellok my 1100 dsb800

Signalsidan (www.signalsidan.se) har tagit fram ett enkelt verktyg som underlättar hopkoppling av Jecos X2000 (samt kanske andra tågsätt av liknande typ). Mer information om verktyget finns i nummer 52 på sidan 57.

kopplingsverktyg 800

En annan 3D-printad produkt från Signalsidan är klämmor för matarbusstrådar att fästa undertill på en bana eller moduler. Klämmorna säljs i fem- och tiopack.

Signalsidan 5BusClips 565x290

 

Skultorps Vagn- & Lokverkstad (www.svlv.se) erbjuder en fönstersats till Märklins Da-lok. Satsen är CNC-fräst i klar plast och fästs inifrån lokåpan med någon droppe vitlim. Kanten på rutorna kan målas svart innan montering för att simulera gummilister.

svlv da funster

 

Swedish Truck Models (www.truckmodels.se) presenterar bland mycket annat en Scania kylbil i H0 märkt för Arla, en specialvarant av en Herpabil. Modellen tillverkas i begränsad serie och kan beställas direkt från firman eller från vissa hobby­handlare.

STMScaniaArla800

Andra av firmans nyheter är flera kyl- och tankbilar, containrar samt lårar märkta för bland andra ABB, Alfa Laval, Ask-Centralen AB, SKF, Stena och Tetra Pak.

STM949880800

STMTralador800

 

Winterzone (shop.winterzone.se) fortsätter att komma med trevliga 3D-­printade svenska nyheter i olika skalor. I deras senaste nyhetsbrev läser vi bland annat om en byggsats till Ucs pulvertransportvagn. Den går att bygga med antingen tre helt sfäriska behållare eller tre som har platta sidor.

WZUcs 

 WZUcs2

Även den ångdrivna snöslungan A5 har nu kommit som byggsats, som går att motorisera för den händige. De vagnar Sd och Sdu samt Q9 som vi visade i nummer 51 finns nu också i sortimentet. Vagnbyggsatserna och snöslungan behöver komp­letteras med hjul och koppel.

Snoslunga A5 v92

De erbjuder även en serie larmskåp och postlådor, och bland övriga nyheter finns studsmatta och trädgårdspool samt olika fönster och staket, och en hel del annat, såsom personvagnsboggier av äldre typ.

Larmskap v11

Pool och studsmatta v4

Det är fortfarande några nyheter från 2022 som vi väntar på, som det svarta Rc6 från Märklin och Trix och T23 från Jeco. Så fort de dyker upp skriver vi om dem här i MJ-magasinet.

I en separat artikel kan du läsa om olika nyheter från årets Spielwarenmesse i Nürnberg.

Fler artiklar

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.