Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Bankalas 2021

Text och foto:
Olof Wickström

Bild01

En viktig del av mj-träffarna är att diskutera problem och lösningar. Det finns många lösningar och alla modellbyggare växer genom att diskutera och dela erfarenheter med andra.

 

”Äntligen utsläppta!” ”Det är skönt att vi kan träffas igen!” Två repliker från årets Bankalas, som sammanfattade mångas känslor. Årets första större mj-träff timade i Skövde den 7/8. Att många längtat efter att få träffas framgår också av att antalet besökare var ungefär det samma som på tidigare Bankalas. Förutom att träffas och diskutera medhavda modeller var det många som kompletterade lagret av material, modeller och byggsatser inför nästa våg. Alla byggsatser blir kanske inte byggda men, som en byggsatsköpare sade: ”Jag jag har den; jag äger den!”

 

Bild02

Servering skedde utomhus för att minska smittorisken. Här möts Kai Nilsson och Bosse Hammarling över en kopp kaffe.

 

Bild03

Även MJ-magasinet fanns på plats. Här syns chefredaktören till vänster i samspråk med Martin Petersson från Winterzone.

 

Bild04

Theo Magnusson från One87 visade delvis detaljerade korgar till deras H0-modeller av SJ:s malmtågslok littera Oe, Of, Of2 och Of3. Möjligen kan de första ha levererats ungefär samtidigt som denna tidning. Theo berättade att första serien redan sålt slut och att han funderar på att utöka serien för att möta efterfrågan.

 

Bild05

Att man kan få bra resultat även med lite äldre byggsatser visade Hans Larsson med denna modell av SJ D 352. Hans har utgått från en gammal korg från UGJ som han kompletterat med strömavtagare från Entec, diverse delar från olika tillverkare och en ny drivning. (Läs om D-lokens modellhistoria på sidan 58!)

 

Bild06

Huset ovan är byggt av Christer Kedström från Kalmar Modelljärnvägsklubbs byggsats ”Sjöbrings”. KMJK har i sommar visat upp en rad nyheter, bland annat olika ark med laserskurna fönster – perfekt för modellbyggaren!

 

Bild07

Lars Sjölund har byggt denna modell av SJ littera Od nummer 44 i H0. Lars gillar malmbanan och då passar det bra med ett lok som främst använts för att växla malmvagnar.

 

Bild08

Tomas Pettersson visade upp denna H0-modell av TGOJ M1, byggd från en av Rimbo Grandes byggsatser.

 

Bild09

Rickard Borglund visade olika lok och vagnar från Malmö Limhamns Järnväg (MLJ). På bilden är MLJ Z6 nummer 11 med Kö-vagnar från Lantmännen på väg till Malmö valskvarn. Tåget är realiserat med nu tyvärr utgångna H0-byggsatser från HNJ Verkstad.

 

Bild10

Mellersta Östergötlands Järnväg (MÖJ) var en smalspårig järnväg som tidig införde el- och dieseldrift. Gunnar Åstad hade med en modul föreställande Brunnkärrs hållplats med ett antal MÖJ-fordon som han har byggt.

%MCEPASTEBIN%

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.