Bli medarbetare

Hand, tangentbord och MJ-tidning

Du kan bidra!

Modelljärnvägsmagasinet bygger på nätverk och interaktivitet, med material för modellrallare av modellrallare. Förutom redaktionsgruppen finns ingen fast stab av medarbetare som producerar material, utan skribenterna varierar från gång till gång.

Därför tar vi gärna emot material från dig: en beskrivning av din bana, din förebild, byggda modeller, landskap, fordon, hur du löst ett visst problem och så vidare - artiklar, notiser, brev, anekdoter, fotografier, ritningar, spårplaner m.m. m.m!

Guider

Känns det svårt att skriva? Att fotografera? Använd våra guider!

Vi hjälper gärna till med textförfattande utifrån ditt underlag.

Arvode utgår för publicerat material!

Deadlines för material

  • 15 januari för marsnumret
  • 15 april för juninumret
  • 15 juli för septembernumret
  • 15 september för novembernumret

Fototips för Modelljärnvägsmagasinet

Fotografering av modelltåg är lite speciellt. Skärpedjupet blir sämre på korta fotoavstånd. Ofta är det lite för dålig belysning, och alla har varken råd eller lust att skaffa en dyr systemkamera. Men det finns tips och råd som hjälper en att ta bilder som räcker långt. Nedan har vi listat några punkter att tänka på, om man ska ta bilder till exempel för att skicka in till Modelljärnvägsmagasinet.

Undvik blixt

Modeller är ofta i plast och blixtljuset ger konstiga reflexer i ytan. Dessutom skapar blixten på enklare pocketkameror en alltför ljus förgrund och alltför mörk bakgrund.

Använd hellre extra belysning

där det är möjligt – en extra skrivbordslampa, en till tänd taklampa eller en extra fristående halogenlampa för jämnare belysning.

Självutlösare

Det är bra att använda kamerans självutlösare, för att motverka den skakning som blir vid avtryck. Många kameror har ett användbart läge för 2 sekunder. Detta fungerar dock bäst på modeller som står stilla; be föraren av ett tåg i rörelse om ett fotostopp.

Stativ

Ett stativ blir nödvändigt vid längre slutartider, alternativt att ställa kameran direkt på underlaget, kanske ovanpå en bok eller liten låda.

Ljustält

När vi fotograferar modeller utan miljö använder vi ett enkelt ljustält. Det har genomlysliga sidor och dukar i tre olika färger till bakgrund; två 50 W halogenlampor medföljer.

Lågt ISO-tal

Om du kan, så lås ISO-talet (känsligheten) på 100 eller 200 ASA för bästa skärpa. Vid högre tal ökar nämligen bruset på enklare kameror.

Zooma in på avstånd

Det är oftast bättre att zooma in på motivet från lite längre avstånd. Dels blir skärpedjupet bättre och dels minskar man den bildförvrängning som uppstår i övre och nedre bildkant.

Skicka oss originalbilder

Vi vill gärna ha så opåverkade bilder som möjligt. Om du vill visa oss hur en bild bör beskäras, så skicka den tillsammans med originalbilden.