Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Järnvägsmuseet i Flåm

Text och foto:
Torbjörn Onegård

IMG 5157

Om du åker Bergensbanan från Oslo och går av i Myrdal, kan du åka på på den spektakulära Flåmsbanan till Flåm, en långsam nedstigning från 866 meters höjd till havsnivå på ungefär 1,5 timme. Väl där kan du besöka det lilla järnvägsmuseet som ligger i stationshuset. För att komma in på museet, som har fri entre, behöver du gå genom souvenirshoppen, som kanske inte har så mycket för den modelljärnsvägsintresserade att erbjuda. Men det finns böcker och filmer som kan vara av intresse. Shoppen kan tidvis vara svårforcerad då Flåm särskilt på sommaren är fullt av turister.

Museet visar Flåmsbanans historia i bild, text, föremål, fordon och modell. För den modelljärnvägsintresserade finns en stor välbyggd modell av hur hur Flåm station såg ut 1985. Modellen var vid mitt besök statisk men hade spår av att fordonen för en slant kunde fås att rulla. Bland fordonen noteras ett SL-märkt pendeltåg av littera X10. Vad jag förstår handlade det om utlåning under sommarmånaderna då de inte behövdes i Stockholms pendeltågstrafik. Den mycket fina stationsmodellen är byggd av Modellverkstederna i Bergen.

IMG 5141

IMG 5145

IMG 5148

En vägg med tre vitriner och och två dioramor fyllda med norska fordon i skala 1:87 är också värd att notera. Många är av NMJ:s fabrikat.

IMG 5154

Inne i museet finns ett stort grönt NSB El 9-lok och utanför står ett El 17 med en personvagn, fordon som vad jag förstår har trafikerat Flåmsbanan. En bit längre ner i byn noterade jag några äldre träpersonvagnar uppställda som troligen tillhör museet.

IMG 5153

Jag tror inte att man reser till Flåm för järnvägsmuseets skull, det blir mer som en bonus för den järnvägsintresserade som kommer till Flåm med tåg eller båt – ett trevligt litet museum som kan rekommenderas. (Rekommenderas kan även en tur med Bergensbanen; Red:s anm.)

Järnvägsmuseet i Flåm >>

%MCEPASTEBIN%

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.