Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Fotografering av modelltåg

Bild av modelltåg

Att fotografera ett enskilt lok eller vagn på modelljärnväg är oftast inget problem. Med de nya digitalkamerorna kan man ta en hyfsad bild med eller utan blixt, med kameran inställd i läge för full automatik. Vid fotografering av längre tåg uppstår dock genast problemet med att få skärpedjupet att räcka till.

Text och foto: Bengt Nylén
Publicerad i Modelljärnvägsmagasinet 10/2012

Nu måste det till en lite bättre kamera på vilken man manuellt kan ställa in bländare och ASA/ISO-värde. Det bästa är att använda en så kallad systemkamera (med utbytbart objektiv) eller en kompaktkamera av det bättre slaget.

Det traditionella sättet (analoga) att få stort skärpedjup var att använda så liten bländare som möjligt. Stor bländare (2,8–4) ger mycket ljus in i objektivet men kort skärpedjup, medan liten bländare (22–32) ger större skärpedjup men kräver lång exponeringstid och mycket ljus på motivet. Problemet med skärpan är dock inte löst genom att använda liten bländare; två problem kvarstår. Dels försämras skärpan i bilden radikalt då man använder mindre bländare och dels räcker ofta inte skärpedjupet till ens med bländare 32. På den analoga tiden fanns det inget ytterligare man kunde göra, men med modern digitalteknik löser man detta på ett bättre sätt.

Bild av modelltåg

Stackning

Det finns en teknik som kallas stackning. Det innebär att man tar samma bild flera gånger med skärpan inställd på olika delar av motivet och lägger sen samman dem i ett stackningsprogram.Man tar exempelvis ett tiotal bilder som sen laddas in i programmet. Detta känner av vilken del av respektive bild som är skarpast och sätter samman dessa till en bild, där bara de skarpa delarna finns med. Tekniken används idag av de flesta som fotograferar blommor och insekter men är helt idealisk även för MJ-bruk.

För att bilderna skall bli bra bör kameran placeras på stativ eller på en bok på anläggningen så den ligger stadigt. Följande inställningar görs på kameran:

  • Bländare 8 eller 11
  • ASA 100 eller 200
  • Skärpeinställning i manuellt läge
  • Om det är möjligt på din kamera, så lås spegeln i uppfällt läge
  • Ställ in för tagning med självutlösare

Sedan ser du efter genom sökaren om motivet är bra komponerat. När du är nöjd tar du en serie bilder där du manuellt ställer in skärpan:

  • Bild 1 = På förgrunden
  • Bild 2 = Strax bakom förgrunden
  • Bild 3–9 = Skärpan flyttas alltmer bakåt
  • Bild 10 = Skärpan på den bortersta del du vill ha skarp

Varför bländare 8–11? Jo, de flesta objektiv ger bäst skärpa med bländare 5,6–8 men även 11 går bra. Redan vid bländare 16 ger de flesta objektiv sämre skärpa

Varför ASA 100–200? Jo, för ju högre filmkänslighet som ställts in desto grövre korn får du i bilden. För en ”billig” systemkamera bör du hålla dig till ASA 100–200. För de som har en dyr fullformats systemkamera går det säkert att gå upp till ASA 800 och även 1600.

Varför självutlösare? Jo, med självutlösaren igång slipper du den skakningsoskärpa som blir då du trycker på avtryckaren. Alternativt kan du använda tråd- eller fjärrutlösare om det finns till din kamera.

Hur många bilder skall jag ta? Det beror på hur stort djup du har i bilden och vilken bländare du valt. Har du till ex-empel valt att använda bländare 8 får du ta några fler bilder än om du väljer bländare 11. Du bör ta 5–10 bilder. Testa dig fram. Programmen klarar att sätta samman flera hundra bilder så där finns ingen begränsning.

Program

Det finns många program att använda i din dator. I Photoshop CS finns denna möjlighet, men inte i det billigare Elements. Det finns också separata stackingsprogram som Zerene stacker och Helicon Soft.

Efter att stackingen utförts måste bilden naturligtvis färgkorrigeras och sannolikt även beskäras i något lämpligt program, såsom Photoshop. De två bilderna här intill talar tydligt om hur mycket bättre det blir med stackning. Den traditionellt tagna bilden kunde förbättras något genom att gå ned till bländare 16, men den hade ändå inte fått full skärpa i bakre delen.


Fototips för Modelljärnvägsmagasinet

Fotografering av modelltåg är lite speciellt. Skärpedjupet blir sämre på korta fotoavstånd. Ofta är det lite för dålig belysning, och alla har varken råd eller lust att skaffa en dyr systemkamera. Men det finns tips och råd som hjälper en att ta bilder som räcker långt. Nedan har vi listat några punkter att tänka på, om man ska ta bilder till exempel för att skicka in till Modelljärnvägsmagasinet.

Undvik blixt

Modeller är ofta i plast och blixtljuset ger konstiga reflexer i ytan. Dessutom skapar blixten på enklare pocketkameror en alltför ljus förgrund och alltför mörk bakgrund.

Använd hellre extra belysning

där det är möjligt – en extra skrivbordslampa, en till tänd taklampa eller en extra fristående halogenlampa för jämnare belysning.

Självutlösare

Det är bra att använda kamerans självutlösare, för att motverka den skakning som blir vid avtryck. Många kameror har ett användbart läge för 2 sekunder. Detta fungerar dock bäst på modeller som står stilla; be föraren av ett tåg i rörelse om ett fotostopp.

Stativ

Ett stativ blir nödvändigt vid längre slutartider, alternativt att ställa kameran direkt på underlaget, kanske ovanpå en bok eller liten låda.

Ljustält

När vi fotograferar modeller utan miljö använder vi ett enkelt ljustält. Det har genomlysliga sidor och dukar i tre olika färger till bakgrund; två 50 W halogenlampor medföljer.

Lågt ISO-tal

Om du kan, så lås ISO-talet (känsligheten) på 100 eller 200 ASA för bästa skärpa. Vid högre tal ökar nämligen bruset på enklare kameror.

Zooma in på avstånd

Det är oftast bättre att zooma in på motivet från lite längre avstånd. Dels blir skärpedjupet bättre och dels minskar man den bildförvrängning som uppstår i övre och nedre bildkant.

Skicka oss originalbilder

Vi vill gärna ha så opåverkade bilder som möjligt. Om du vill visa oss hur en bild bör beskäras, så skicka den tillsammans med originalbilden.

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.

Välkommen!

Den här hemsidan använder cookies till besöksstatistik