Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Höglandståg 2021

Text och foto:
niclas westerlund

 n station

En stor säckstation i N-skalan på modulträffen Höglandståg. H0-rallare kan bli avundsjuka på hur mycket som får plats på samma yta.

 

Äntligen! Efter ett års uppehåll var det dags igen för modulträffen Höglandståg på Brinellskolan i Nässjö.

Äntligen en större modulträff, äntligen möjlighet att köra tåg på sina moduler, att träffa likasinnade, utbyta idéer, visa upp hobbyn för publik, spendera en slant hos handlarna – med mera!
Även bland allmänheten verkar det funnits ett uppdämt behov. Hela 850 besökare under lördagen (varav 710 betalande) överträffade förväntningarna med råge.
Trots det osäkra läget hade arrangörerna laddat ordentligt, två stora hallar på 1 400 kvadratmeter rymde både H0-bana (med 45 deltagare) och N-bana (33 deltagare) samt 17 handlare. Trots coronarestriktioner hade man lyckats ordna polistillstånd, men det kändes ändå som en lättnad att nästan alla restriktioner släpptes bara dagarna innan träffen, en smått osannolik tajmning.
Redan när förra årets träff blev inställd började man planera för årets träff. Drygt tjugo personer har varit inblandade i förberedelser och genomförande. Mat i restaurangvagn, logi i sovvagnar, kort utflykt med fullskaletåg till lokstallar på lördag kväll, fika och lunch i sporthallarna – ja, all logistik var synnerligen välordnad vilket bidrog till en mycket lyckad träff!
Nästa år siktar man på en ännu större träff, hoppas vi ses där!

 

 nattelund

Nättelunds stationshus kanske inte är så stort, men modulen består av flera enheter och bemannas av både tågklarerare och växlingspersonal. Nättelund blev vald till bästa H0-modul (tätt följd av Syltenäs).

 

 sluss

Ett tekniskt mästerverk på N-skalebanan! En fraktskuta var försedd med underrede från Faller Car System och följde en metalltråd i vattnet (plast). Skutan stannade till vid bryggor på några ställen för att sedan fortsätta till en sluss, slussportarna öppnades, skutan körde in, slussportarna stängdes och ”vattennivån” i slussen sänktes. Därpå öppnades de nedre slussportarna och skutan körde vidare (rundade en fyr och sedan tillbaka samma väg). Modulerna är byggda av Hans Brage och Evert Nilsson, där Hans konstruerat undersidan och Evert ovansidan. Slussen vann omröstningen om bästa N-modul!

 

 goa bilar parkering

Lite humor går alltid hem, inte minst bland publiken. Här har en handfull goa bilar parkerat, passar bra i storlek till N-skalan.

 

marklin 

brio

Klart de mindre ska ha något att köra på! En Märklinbana fanns uppställd för juniorerna och en Briobana för miniorerna.

 

 fika

Det känns i kroppen att gå och stå en hel dag, så dessa glada rallare hade fixat eget fikabord att koppla av vid.

 

stallverk industriplats

Modulen Ryr timmer har verkligen ett ställverk med proffskänsla. 

 h0minsta

Arbetsfordon på H0-banan, kortare än många N-skalelok.

 

 n hg lok

Ett Hg-lok på en mycket väldetaljerad N-modul.

 

 folk handlare

På lördagen var det öppet för besökare med handlare på plats, och gott om köpsugna rallare och publik.

 

linx syltenas

En X2 i Linx-målning passerar Syltenäs station på H0-banan för tvåräls.

 

falkoping

Falköping station har lite ont om landskap, men desto fler spår, vilket behövdes då den var livligt trafikerad.

 

vagnsta

Vagnsta har varit med på bild förr, då från en trerälskörning. Denna modulstation är veterligen den enda som fungerar för både två- och treräls.

%MCEPASTEBIN%

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.