Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Miniature Kingdom 5 år!

Text och foto:
stefan nilsson

 IMG 1150

I närheten av Köping och Kungsör hittar vi förstås den berömda kalklinbanan.

 

Sverige i miniatyr firar 5 år!

Det var i januari 2017 som Miniature Kingdom i Kungsör slog upp sina portar. Då visades norra Sverige med bland annat Malmbanan, Gävle och Åreskutan. Sedan dess har arbetet pågått med att expandera miniatyrlandet söderut.

IMG 1157

Delen med Stockholm är klar, och är en imponerande skapelse.

Området kring Mälardalen är nu i princip färdigt, med inte minst Stockholm men även Västerås och även Kungsör. Påbörjade men ännu inte färdiga delar omfattar Bergslagen, Örebro, bortåt Karlstad och nedåt Håverud.

IMG 1144

Nya delar kommer bland annat att omfatta Bergslagen och Örebro. I bakgrunden skymtar Stripa gruva.

Vid femårsjubileet fanns också folket från RC87 på plats och körde sina radiostyrda fordon på anläggningen. Magnus Eriksson berättar att han i bygget numera planerar även bilvägarna så att de ska gå att köra på långa sträckor, just för att de radiostyrda fordonen ska kunna ta sig fram i princip överallt.

IMG 1183

Folket från RC87 fanns på plats och körde radiostyrda fordon, och numera kan de köra i princip över hela anläggningen.

Och kör gör de, allt från långtradare och tippande lastbilar med lampor, blinkers och bromsljus, till lastmaskiner, traktorer och större personbilar. Det är svårt att inte imponeras av vad dessa byggare åstadkommer.

IMG 1192

Denna radiostyrda buss med inbyggd kamera kördes runt på anläggningen medan filmen visades på en skärm på väggen.

Likaså imponeras man av vad byggherre Magnus åstadkommer på anläggningen. Det är inte bara själva bygget utan även att planera de olika delarna så de får en logisk struktur och kan knytas samman med järnväg.

IMG 1162

Byggnaden i Kungsör som Miniature Kingdom huserar i finns förstås också med – med anläggning återgiven!

Vi gratulerar till de fem åren och ser fram emot de kommande!

IMG 1152

I Kungsör är stationshuset numera restaurang medan godsmagasinet är väntsal och kallas station. I magasinet finns även Kungsörs återvinning och second hand, som förstås avbildats i miniatyr.

En mer utförlig artikel kommer i MJ-magasinet nummer 50.

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.