Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Nyheter 2022

Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

Här presenterar vi aviserade nyheter med svensk anknytning för 2022 från några modelltillverkare. Bland flera mässor ställdes Nürnbergmässan in på grund av pandemin, men tillverkarna presenterar sina nyheter framför allt på webben.

För svenskt vidkommande ser 2022 hittills ut som ett något magrare år, men det finns trots allt en hel del nyheter. Numera är förhandsbokningar tyvärr nästan ett måste för att vara säker på att få en modell när den väl kommer, även om det varierar mellan tillverkarna. Det är förstås ett sätt att säkra upp de planerade volymerna men också för att få en uppfattning om intresset. Är det för lågt kan modeller utebli helt. Även modelltillverkarna känner förstås av de svårigheter som pandemin medför, och vill väl inte ta för stora risker.

Vi vill påpeka att flera av de bilder som visas här endast är fotomontage. De visar därför inte alltid ett slutligt utförande in i minsta detalj, och inte alltid heller slutligt individnummer.

 

ASM

I en tidigare nyhetsartikel nämnde vi att tyska firman ASM (www.as-modell.de) ska komma med skandinaviska gårdshus ”Lyngstad” i skala N. De kommer att finnas i tre varianter: en faluröd (409020R), en gul (409020G) och en blå (409020B).

 ASMLyngstad

Cirkapriset verkar bli omkring 450 kr.

 

Auhagen

Auhagen10414

Auhagen (www.auhagen.de) ska komma många nya produkter i såväl N som H0, bland annat en fin handvevad kran (387.534) samt inredning till ett hävstångsställverk (10.414), som båda skulle passa i svensk miljö.

 

Dekas

Dekas (www.dekas.dk) vagnar SJ littera Kö/Ugkkp blev försenade, men anges ska komma nu under våren.

 DekasKo

De aviserar även en serie TMX-lok med Inlandsbanans äldre märkning. Det är TMX 1014, samma individ som Heljan också har gjort, och den kommer för såväl två- som treräls, analog respektive digital med ljud.

 

Faller

Faller (www.faller.de) har kanske inte direkta svenska nyheter på gång, men deras sexkantiga trädgårdsbastu (180310) och grillstuga (180311) i H0 är mycket lik sådana som brukar finnas i svenska trädgårdar.

FallerGrillhus 

Många andra av deras nyheter gällande hus, industrier broar, figurer och annat kan också vara av intresse för svenska modellrallare, i N och H0.

 

Fleischmann

FmannHuvvagn2

Fleischmann (www.fleischmann.de) gör numera endast modeller i skala N. Deras sortiment i H0 har förts över inom samma koncern till Roco. De visar en AAE Hbbinss huvvagn märkt för Green Cargo (826255) samt ett trepack med Green Cargos Zacns tankvagnar för flygbränsle (825817; dock med stegarna på sidan).

FmannZacns2

 

FR-model

Freudenreich Feinwerktechnik (www.FR-model.com) meddelar att de ska komma med SJ littera Ma i skala Z i, två versioner. Den ena är SJ-brun med nummer 828 samt Netrails Ma 827. Sista datum för bokning av dessa lok är redan den 1 april (inget skämt). Freudenreich kommer även med Green Cargo Rc4 1299 och 1307 i grönt.

Ma828 2

NR Muster

 

Halling

Österrikiska Halling (www.halling.at) ska komma med ett nytt system för rälsbädd med kullersten för spårvägsräls. Vad vi kan läsa ut är systemet anpassat för flexräls från Piko och Peco. Halling

Rälsbädden ingår i ett system som Halling kallar ”artbeeren”, och där finns även en serie stadshus från Wien, samt andra detaljer.

 

Heljan

Heljan (www.heljan.dk) ska ge ut en ny men begränsad serie av sina tvåaxliga SJ resgodsvagnar. Det är då littera F5 som senare blev FV1, i sex olika versioner från 1939 till 1989. En av dem verkar få ny märkning, den som gäller för vagnarnas sista användningstid under 1980-talet märkt med det så kallade frimärket. Vagnarna kommer dock att kosta en del, uppåt 800 kr per styck.

 Heljan fv1 25833 look 1970 1980

Vagnarna levereras med både två- och trerälshjul. Vi känner inte till om vagnarna får andra individnummer nu mot förra serien. I förra utgåvan fanns det även en TGOJ-version men den verkar inte återkomma nu.

 

Joswood

 JooswoodGrundar

Tyska Joswood (www.joswood-gmbh.de) kommer med flera svenska nyheter. Förutom småländska hus från Bullerbyn kommer bland annat ett svenskt spjälstaket och olika trädgårdsgrindar samt cykelställ med tak i byggsats. Vi har också sett bilder på bevakningsstugan vid Piteälvsbron längs Inlandsbanan.

 

Klingenhöfer

KlingenBjornFamilie1 Z

I ett tidigare nummer nämnde vi djurfigurer från Klingenhöfer Miniaturen (www.klingenhoefer.com). De har nu utökat det med fler djur i flera skalor, såsom hundar i H0, säl i N, björnfamilj i Z, kalkon i skala 1 och så vidare.

 

Lemke Collection

Lemke (www.lemkecollection.de) aviserar ett sats med ett Flixtraintåg i skala N (LC95005S). Det består av ett Vectronlok, digitalt med ljud, och två moderniserade Bmmz personvagnar. Just detta tåg anges gå i Tyskland men samma typ av tåg ses även i Sverige, och då med det svarta band utmed fönstren som vagnarna här har. LemkeSats

Priset för satsen anges till 340 euro.

 

Nmodell

T44 SJ

Nmodell (www.habohobby.se) tar i samarbete med TeWe Design fram littera T44 i skala N, en SJ-version och en märkt Green Cargo, båda orange, blå och grå. Enligt hemsidan ska leverans ske under kvartal 1 2022. Loken har chassi från en Fleischmannmodell och kommer analoga med sexpolig dekoderkontakt. Förbokningar tas emot av Habo Hobby.

 

Norsk modelljernbane

NMJ (www.nmj.no) visar svenska kylvagnar med littera Hs och Icmo, både omärkta och märkta med reklam för Fyffes och Jacko. Vagnarna är i serien Superline, vilket innebär att det är i princip handbyggda mässingvagnar i små serier. Det gör också att priset är högt, cirka 3000 kr per vagn. NMJ Superline SJ Kjlevogn Icmo 20 74 810 1146 9 FYFFES 93641 1 1

Därutöver släpper NMJ flera nya målningar av sina Nohablok (Di3/MY), både väst- och östeuropeiska, förutom fler norska.

 

Märklin

Från Märklin (www.maerklin.de) aviseras flera svenska nyheter i H0. Dels är det ett svart Rc6-lok som ska ha moderniserad drivning och levereras digital med ljud. Modellen kommer även i tvårälsutförande via Trix (25282).

MarklinRc62

Det ska även komma en sats med fyra svarta SJ personvagnar (43788), som är tänkta att passa ihop med det svarta Rc-loket. Det är Märklins SJ 1960-talsvagnar, som dock dels är för korta och dels ännu inte har förekommit med svart målning. MarklinSjvagnar2

Vidare aviseras ett trepack skrotlastade Eaos-vagnar (46899), märkta med överkryssat DB och kompletterat med Green Cargo. Detta är för att visa att vagnarna hyrts in till Sverige, och de föreställer förebilden som de såg ut omkring 1993.

MarklinEaos2

Slutligen är det en ny version av postvagnen littera DV30 (47365), som förhoppningsvis får ett annat individnummer än tidigare utgåvor. MarklinPostvagn2

Vi ska också nämna att Märklin verkar komma med en ny version av sitt kortkoppel (72000). Detta ska ha lägre profil än de tidigare för att inte riskera att haka i buffertar i kurvor. Oss veterligen ska de vara kompatibla med de föregående kopplen.

 

Piko

Piko (www.piko.de) brukar sällan göra specifikt svenska lok, men i deras nyheter för 2022 finns två som har svensk relevans. Det är dels ett treaxligt Vosslohlok typ G6 som kommer märkt Hector Rail. Det kommer analogt för tvåräls (52668) samt digitalt för treräls (52669). Fem sådana G6-lok kom till Sverige i mars 2021. Hos Hector Rail kallas de 931 med nummer och namn 080 Björnen, 082 Vargen, 083 Lodjuret, 085 Järven och 087 Kungsörnen. Loken används i trafik från Malmö via Stockholm till Luleå.

PikoG6

Dels är det ett rött DB BR 185 som fått Green Cargomärkning, som ett av de lok företaget kör med nere i Europa. Modellen kommer för tvåräls som analog (59067), som digital med ljud (59068) samt som digital med ljud för treräls (59069).

 

Roco

Roco (www.roco.cc) visar det blå Rc4 1174 märkt för Green Cargo. Som tidigare lok ska det komma det en version analog för tvåräls (70457), en tvårälsversion digital med ljud (70458) samt en trerälsversion digital med ljud (78458). Roco 704572

Likt Piko som vi skrev om i förra numret kommer Roco också med ett Traxx-lok för Green Cargo av den typ som används i tågen på Tyskland–Danmark–Sverige. Det är före detta röda DB BR 185-lok som målats gröna och kallas Br 54xx. Rocos modell får nummer 5404 (Pikos är 5406) och kommer även det analogt (73178) och digitalt med ljud (73179) för tvåräls samt digitalt med ljud för treräls (79179).

Dessutom kommer ett tvåpack med Green Cargos Zacns gröna tankvagnar för flygbränsle (76026). Av förhandsbilderna att döma får de nu inte stegarna på sidan av tanken, som den förra utgåvan hade, utan de går korrekt ner över gaveln.

Roco 760262

För norskt vidkommande ska ett El18-lok med nummer 2260 komma (70673, 70674 respektive 78674), märkt Sørtoget.

Rocos körbara järnvägskran kommer i ny version, en vit schweizisk märkt för ”Sersa”, för både två- och treräls. Rocos Beilhack snöslunga visas i röd version för ÖBB, grön version för DB samt gul version för Conrail i USA.

Roco verkar, likt flera andra tillverkare, i år annars att fokusera på att uppmärksamma järnvägar och tåg i Europa som firar jubileer, vilket även gäller deras sortiment i H0e. Det påverkar väl också deras möjligheter att komma med nya modeller för andra marknader.

 

Övrigt

Vi får inte glömma bort att järnvägstrafik länge varit internationell, samt att diverse tillbehör, figurer, bilar med mera också passar i Sverige. Därför finns ett stort utbud av modeller för den som vill ha något nytt på sin bana.

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.