Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Nyhetssvepet i nr 46

Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

Artitec

volvo lm 218 with pallet fork

Artitec (www.artitec.nl) kom ut med en modell av den klassiska svenska baklastaren Volvo LM 218, i en version med skopa (387.472) och en med gafflar (387.482). Upplagan verkar ha varit liten eftersom samtliga modeller tog slut väldigt fort, men vi gissar att det kommer nya serier framöver.
Tidigare har Artitec gett ut Volvo LM 218 i skala N. Hjulen på H0-modellerna är rörliga men lyftarmarna är fasta. Modellerna är individuellt och trovärdigt väderbitna från fabrik.

Cirkapriset för ett exemplar är knappt 500 kr.


Nytt svenskt i H0 från Brekina

Brekinanytt

Brekina (www.brekina.de) har kommit ut med flera nya svenska bilar i H0: Volvo 740 sedan samt kombi, Saab 900 cabriolet, båda i flera olika färger, samt en VW T1-buss märkt på sidan med ”Drick blåbär sommarens läskedryck”. Priserna varierar mellan cirka 150 och 200 kr per modell.

Det finns även flera andra svenska nyheter från just Brekina, men även många utländska bilar som passar utmärkt i svensk miljö.

 

Armétraktor i skala N från Frykmodell

Htr317 skala N

Frykmodell (www.frykmodell.se) har så sakteliga återupptagit produktionen av modeller, och presenterar nu armétraktorn Htr 317 med kärra, som nyhet i skala N. De kommer under hösten som omålade 3D-printade byggsatser.

Samma traktor med kärra finns sedan tidigare i firmans H0-sortiment.

 

Märklin och Trix Flixtrain, T44, T66 och G 2000 BB

Märklin (www.maerklin.de) kom under senvåren ut med ett lok och fyra vagnar för Flixtrain. Loket (36186; cirka 3 000 kr) är ett digitalt Vectronlok med ljus- och ljudfunktioner. Vagnarna kom dels som ett trepack (42955; cirka 1 500 kr) och dels som en ensam vagn (42956; cirka 500 kr). Modellerna gavs ut i en begränsad engångsupplaga, för att fira ”30 mhi” (30 Jahre Märklin Händler-Initiative). I skrivande stund verkar vagnarna vara slutsålda överallt, möjligen med enstaka undantag. Loket ser ut att finnas i ental hos några handlare.

Marklin T44

Under sommaren kom Green Cargo T44 369 i utförande för både treräls (37945) och tvåräls (Trix 25945; www.trix.de). Modellerna är digitala med ljud och har det nyutvecklade Telexkopplet. Cirkapriset för respektive är 4 500 kr.

Marklin Rushrail

En annan sommarnyhet var dieselloket T66 nummer 406, märkt för Rush Rail. Loket ägs dock idag av Hectorrail. Modellen (39068) är rikligt utrustad med digitala funktioner, bland annat dynamisk rök, och finns även för tvåräls från Trix (22997). Cirkapriset är 4 500 kr.

Marklin G2000BB

Vidare har även Vosslohloket G 2000 BB märkt för Hector Rail nu kommit. Det finns både för treräls från Märklin (37296) och för tvåräls från Trix (25296). Modellen är rik på ljus- och ljudeffekter. Cirkapriset för varje är 4 000 kr.

 

NMJ

nmjyd

Norsk Modelljernbane (www.nmj.no) Norsk Modelljernbane (www.nmj.no) släppte i början av sommaren sina modeller av rälsbussen SJ littera Y i några olika versioner. Den kom även som ett par varianter av den norska typen Cm. Upplagan var liten och verkar redan vara slutsåld. Det är dock mycket fina modeller, utgivna i serien Superline och handbyggda i mässing. Priset är därefter, och de kostade 7 000 kr.

NMJ Krogen Bla

NMJ Krogen Rod

En färsk nyhet från NMJ är två R7 restaurangvagnar för operatören Snälltåget, en röd (106.902) och en blå (106.903), båda märkta med KROGEN på sidorna. Förebilden är norska B3-vagnar som köpts in och anpassats samt målats för Snälltåget. Modellerna har dock vanlig sittvagnsinredning. De kostar cirka 650 kr per styck och görs i begränsade upplagor.

 

Nytt från SV&LV

Svlv 3rdriv

Skultorps Vagn & Lokverkstad (www.svlv.se) har kommit ut med flera nyheter. Det är drivningar till smalspåriga rälsbussar, drivning till VVA:s Z i skala 0 (se sidan 52), normalspårigt godssläp littera UF1 som byggsats i H0, snabbköpsskylt samt inte minst trerälsdrivningar till olika rälsbussar.
Nu kan alltså du som kör treräls köra rälbuss Yo1 från UGJ och Yo1s från Rimbo Grande på dina spår. Drivningarna har hjul med NEM-profil för treräls, strömupptagning sker på samtliga axlar men de driver enbart på en boggi.

Svlv slap t45ac

För både två- och trerälsrallare finns drivning till SJ T45, och en tvårälsdrivning till Jecos/DJH:s vitmetallbyggsats av SJ Ha.

 

3D-printat från SR Modell

SRM knapptavla vxdriv

En ny svensk småtillverkare inom 3D-printning, SR Modell (www.srmodell.se), presenterar artiklar i H0 och N, till exempel tågvärmepost, tågbefälhavartavla för perronger, växelväljare och ATC-baliser. Fler detaljer aviseras för framtiden. Artiklarna kommer omålade och för dem som ska limmas rekommenderar tillverkaren att använda CA-lim.

 

När kriget tog tåget

TNFbokKriget

Trafiknostalgiska förlaget (www.tnf.se) har i sommar kommit med några nya böcker. En av dem är När kriget tog tåget (ISBN 978-918860574-0), författad av Jan Bergsten, som kostar 280 kr. Boken är kronologiskt upplagd. Den börjar med 1939 och avslutas med 1945. På sammanlagt 175 sidor får vi inte bara läsa om tysktrafiken utan även hur SJ fungerade och utvecklades under kriget. Boken är mest illustrerad med svartvita fotografier, men också ett och annat färgfoto finns. För den som är allmänt intresserad av Sverige under andra världskriget, och särskilt av järnvägarnas roll och funktion, är detta en bok som varmt kan rekommenderas.

 

Mera nytt i 3D från Winterzone

 Winterzone luftintag vagg

Winterzone (3d.winterzone.com) släpper konstant nya artiklar i sitt 3D-printade sortiment. Sedan sist har de i H0 bland annat kommit med en sats med 20 blandade skorstenar, en korvkiosk från Krokek samt inte minst lösa luftintag och förarhyttväggar att montera på NMJ:s Y1 och YF1. Se deras katalog på hemsidan.

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.

Välkommen!

Den här hemsidan använder cookies till besöksstatistik