Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Nyhetssvepet i nr 47

Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

Svensk polisbil från Buschdiscovery land rover polis s

Busch (www.busch-model.info) har kommit ut med några nya svenska bilar i H0. Framförallt är det en Land Rover Discovery polisbil (51921). Cirkapriset för den är 250 kr. Busch har också andra nyheter med figurer, olika miljödetaljer, landskapsmaterial med mera, i Z, N och H0.

 

Uthus och magasin från Joswood

JoswoodBod

JoswoodSingsaas

Joswood (www.joswood-gmbh.de) presenterar ytterligare en byggnad i sin serie från Katthult i H0. Det är en redskapsbod med måtten 14x113x73 mm. Det har tre dörrar på framsidan och en utbyggnad på baksidan, och passar in på många platser i Sverige trots sitt småländska ursprung. Cirkapriset är 500 kr.

De erbjuder även ett norskt godsmagasin ”Singsås”, som är 158x85x58 mm. På ena långsidan är en längre lastkaj med ramp och trappa och på andra sidan är en kortare lastbrygga. Cirkapriset i Sverige är 350 kr och i Norge verkar det vara 400 NOK.

 

Höghus i N från Kato

kato 7023438

Kato (www.noch.de) gör många olika modeller i skala N, bland annat spårvägsmateriel. De aviserar nu två åttavånings höghus i N, ett fristående och ett hörnhus. Båda kan fås i antingen grått eller vitt, och bottenmåtten är 112x112 mm; höjd har vi tyvärr inte fått fram. Listpriserna är 51 respektive 65 euro.

 

Nyheter från Möllehem

 servo2ren

Möllehems Gårdsproduktion (www.mollehem.se) rapporterar om flera nya produkter. Dekodern ”Servo2” kan styra två servon och är därmed lämplig för semaforer eller växlar. Den är anpassad för att passa i Fremos signalhållare ”Wattenscheider” och styrs via Loconet. Dekodern kostar 240 kr.

Växeldekodern ”Switch5”, avsedd för upp till fem traditionella växelmotorer, finns nu i en ny variant som klarar kraftigare strömmar. Den kan därmed användas till strömkrävande växel­omläggare som till exempel Pecos. Switch5 kostar 330 kr.

Signaldekodern ”Signal10” finns nu även som holländsk variant, och därmed täcks Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Tjeckien, USA och alltså Holland. Signal10 kostar 330 kr.

 

Green Cargo-lok från Piko

PikoRe

Piko (www.piko.de) kom ut med en svensk modell: ett Traxxlok märkt för Green Cargo. Förebilden är ommålade tyska lok BR 185, nu Br 54XX, som används i gränstrafiken mellan Tyskland och Sverige via Danmark. Efter att samarbetet med DB upphört har Green Cargo valt att måla om sina lok i egna färger (läs mer på https://railcolornews.com/2018/12/04/se-repainted-and-renumbered-green-cargo-br-5404/).

Piko har kommit med tre varianter av Br 5406 i sin serie Expert: en analog (59156) och en digital med ljud (59157) för tvåräls samt en digital med ljud för treräls (59057). Priserna varierar mellan 1 500 kr och 2 700 kr för de olika.

 

Y6-drivning från SV&LV

svlv y6driv

Skultorps Vagn & Lokverkstad (www.svlv.se) presenterar en nygjord drivning till de kåpor till Y6 som togs fram av Perlmodell och UGJ. Drivningen har motor av Faulhabertyp med svänghjul, driver på samtliga axlar och kan fås analog eller som DCC med ljud. SV&LV erbjuder den även för digital treräls, då med drivning på ena boggin och slirskydd på ena axeln.
Drivningen är beställningsvara och kostar 1 990–2 380 kr beroende på variant.

 

Norsk personvagnsmodell från SMJK

DSCN0052

DSCN9994

Sollefteå mj-klubb har via Dekaler & etsat (www.byggsvenskt.nu) tagit fram en byggsats till den norska personvagnen BFo2b nummer 796 och 797. Vagnen kan beställas från Dekaler & etsats webbutik.
Vagnen är baserad på Rocos tidigare norska trävagnar. På bilden här intill har modellen ännu inte detaljerats fullständigt.

 

Klingenhöfer djurfigurer

 rehfamilie 1 zu 32

Klingenhöfer Miniaturen (www.klingenhoefer.com) tipsade oss om att de har diverse djurfigurer och byggsatser, för skalor från Z till LGB. I sortimentet finns även vagnar, tillbehör, miljö­detaljer med mera. Hemsidan är på tyska och priserna är i euro.
Djurfigurerna tas fram efter att ha studerat riktiga djur, och görs därför inte exakt helt lika. Som exempel skickade de bilder på några av sina djur: en höna i skala 0, en älg i skala 1 och en rådjusfamilj, också i skala 1. Av bilderna att döma ser de riktigt bra ut.

 

Mera nytt i 3D från Winterzone

 Kruka SJ v3

Winterzone (3d.winterzone.se) presenterar i sitt senaste nyhetsbrev såpass många nyheter att det inte finns plats här att redovisa alla. Det är olika teknikskåp i trä, stationsblomkrukor, äldre bensinpumpar, fotogenfat, farmartankar med mera. Det mesta är i H0, men mycket finns även som beställningsvara i skalorna N, 0 och 1.

farmartankar
De har flera nya delar för att förfina och förbättra NMJ:s Y1 och YF1 men också NMJ:s 1960-tals personvagnar. Bland annat är det en ny högtalarlåda till Y1 och YF1 samt släp­skohållare till sextiotalsvagnarna. Sådana finns även till Hnolls åttiotals­vagnar för att kunna ta upp ström till innerbelysning på treräls.

Personvagnssaten klass 1 2 dubbelt v3
En annan nyhet är lösa säten till personvagnar och motorvagnar i H0. Många särskilt äldre modeller saknar inredning, vilket kan se trist ut utifrån, och det blir bortkastat att montera innerbelysning. Men med lösa säten erbjuder Winterzone en lösning på detta. Sätena finns i utförande för första, andra och tredje klass, enkla och dubbla säten. Varje förpackning kostar 69 kr och inne­håller 20 säten.

Personvagnssaten enkla klass 3 v3
Sätena saknar fundament, för i en del vagnar är golvet såpass högt att sätena får monteras direkt på detta. I vagnar med lägre golv rekommenderar Winterzone att man limmar en liten bit plast under varje säte, eller gör ett helt golv att limma sätena på.
I förra numret råkade vi tyvärr skriva fel webbadress till Winterzone. Den korrekta är den som anges här ovan. Vi beklagar missen!

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.

Välkommen!

Den här hemsidan använder cookies till besöksstatistik