Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Nyhetssvepet i nr 49

Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

Motorsatser för N-lok

mikromotor

Habo Hobby (www.habohobby.se) har nu utbytesmotorer till N-skalelok i sitt sortiment. Motorerna kommer från firman Micromotor.EU.
I satserna ingår motor av Faulhabertyp, motorfäste, drev, svänghjul och eltrådar. Satserna kan användas för att byta äldre trepoliga motorer i N-lok för att ge dem bättre och mjukare gång. De passar till bland annat Fleischmanns Rc- och Du-lok. Varje sats kostar omkring 315 kr.
Det finns även en sats som passar till äldre fempoliga motorer i bland annat Rocos Rc5- och Rc6-lok i H0. En sådan sats kostar 451 kr.

 

Fler vagnar från Hnoll

 sittvagn a11 5524 typ sj

sittvagn b7f 5576 typ sj

Hnoll (www.hnoll.se) aviserar nya 1980-tals personvagnar. Det är littera A11, B11 och B7F, i några olika individnummer. Det är i dagsläget inte klart när vagnarna ska komma.

 

Hector Rail timmervagnar från Minitrix

Minitrix18710

MInitrix (www.minitrix.de) aviserade strax efter att nr 49 lämnats till tryck, en sats med fyra Sgns 121 timmervagnar märkta för Hector Rail (18710). Vagnarna är helt i metall med boggier av typ Y25. Satsen ska kosta strax under 2000 kr.

Vi har förbokat en sats och återkommer med en synare i nummer 50.

 

E-lok från Märklin och Trix

maerklintrix dsb e

Märklin (www.maerklin.de) och Trix (www.trix.de) kom i april ut med en modell i H0 av danska ångloket typ E nummer 991 i begränsad serie (39491 respektive 25491). Det var för att fira järnvägarnas 150 år i Danmark. DSB:s flotta av typ E bestod till stor del av utrangerade F-lok från Sverige. Fler likadana men utvecklade lok byggdes därefter av danska Frichs, medan de före detta svenska moderniserades. Bland annat byggdes de om till högerkörning.

Modellerna är fyllda med digitalfunktioner, de är mycket fint gjorda och klarar 360 mm radie. Cirkapriset är 6 500 kr. Med en sådan modell är steget inte alltför långt även till en modell av vårt svenska F-lok. Det finns inga sådana besked i dagsläget, men vi hoppas.

Märklin har även kommit ut med den svenska postvagnen littera DV30F i H0. Det är inte första gången de gett ut denna vagn men vi har inte kunnat utröna om denna har samma eller ett annat individnummer än de tidigare. Vagnen har artikelnummer 47365, den sägs vara gjord i en engångsserie och kostar cirka 400 kr i handeln.

 

NMJ Yd i skala 0

IMG 6429

Norsk Modelljernbane (www.nmj.no) premiärvisade sin modell i skala 0 av rälsbussen littera Yd med släp, på mässan i Håverud i början av april.
Drivning sker med en motor på var hjulaxel och rälsbussen har full inredning samt bland annat innerbelysning. Modellen finns i ett par olika utföranden, med och utan skidställ. Det är ingen billig modell, men utförandet är verkligen fint.

 

Zacns i H0 från Roco

Roco 76026

Roco (www.roco.cc) har kommit ut med en sats (76026) med två Zacns tankvagnar för Green Cargo, sådana vagnar som det körs bland annat flygbränsle i till Arlanda.
Roco har tidigare gett ut liknande vagnar, men de hade då felaktigt stegen på sidan av tanken. Denna nya sats har stegarna rätt placerade i vagnarnas ändar.
Cirkapriset för satsen är 1 100 kr, och vagnarna sägs vara tillverkade i en begränsad serie.

 

Trax blir Open Source

TRAXv2 bild

Det webbaserade gratis spårplaneringsprogrammet Trax (www.traxeditor.com) kommer att bli Open Source. Det innebär att frivilliga entusiaster kan vara med och bidra till utvecklingen av programmet.
Skaparen och utvecklaren Fedor van Eldijk söker nu därför kompetenta personer att hjälpa till med utvecklingen. Det omfattar även Trax3D (www.trax3d.com), som är en webbaserad 3D-funktion för både att visa, skapa och animera spårplaner.
Lars Ljungberg har skrivit om Trax version 1 i MJ-magasinet nummer 23 och om version 2 i nummer 33; bilden ovan är hämtad därifrån.

 

Nytt från Winterzone

wSlitshultwJarleGmwPressbyrakiosk

Winterzone (3d.winterzone.se) fortsätter komma med nyheter. Nytt är att flera modeller nu kan erbjudas också i skala G. Bland nyheterna konstaterar vi ett litet nätt stationshus från Hagaberg och en hållplatskur från Slitshult. Båda kan fås i H0, 0, 1 och G. Det kan även en äldre, sexkantig pressbyråkiosk liksom godsmagasinet i Järle. Man erbjuder även en ljudbaffel för Heljans MX- och MY-modeller, för att ge dem bättre ljud.

Från YouTube

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 200 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fyra nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera - allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar bara 339 SEK per år (4 nr)! Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. En digital prenumeration med fyra nummer under ett år kostar 239 SEK, och en kombination mellan papper och digital 499 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 99 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.