Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Ett besök på det danska järnvägsmuseet i Odense

Text och foto:
Torbjörn Onegård

IMG 6674

Vad berättigar ett besök på det danska järnvägsmuseet i Odense för en modelljärnvägsentusiast? Det beslöt jag mig för att ta reda på under hösten 2022. Så i början av december gjorde jag en resa till Danmark, med tåg givetvis, från Stockholm via Karlstad, Göteborg och Malmö med stopp för andra aktiviteter.

Museet ligger cirka en timmes resa med tåg från Köpenhamn, och från Malmö får man räkna med en timme till och ett tågbyte. Museet ligger på Fyn, så en tur på bron över stora Bält ingår om man som jag kommer från Köpenhamnshållet.

Sedan 1988 är museet beläget i Odense gamla lokstations rundstall med vändskiva och bangård alldeles intill Odense järnvägsstation. Det går alltså inte att missa. Är man som jag medlem i Järnvägsmusei vänner i Sverige och har sitt medlemskort med har man fri entré. Annars kostar det 120 danska kronor för vuxna och är gratis för barn.

IMG 6634

IMG 6636

Det som visas spänner från det första danska ångloket Odin i form av en replika till Nohabdieslar och motorvagnar. Framför allt de äldre ångloken visas tillsammans med relevanta vagnar i ett sammanhang med dockor i tidstypiska kläder.

P1000378

IMG 6626

IMG 6604

Ett par modelljärnvägar i H0 i 1960-talssnitt, det vill säga rundbana på skiva, finns utställda bland fordonen som exempel på just modelljärnvägar. Troligen är de körbara men vid mitt besök var det ingen trafik. Ett rum är speciellt ägnat åt de danska tågfärjorna, utställda i en egen avdelning med magnifika modeller av båtar och färjelägen.

IMG 6615

IMG 6612

IMG 6628

IMG 6630

På lokstallets övre plan hittar man en utställning om säkerheten på framför allt de danska järnvägarna. På övre planet finns också en omfattande utställning som behandlar järnvägens historia med tyngdpunkt på Danmark. Den senare har många fina modeller av danska fordon genom tiderna, som också omfattar danska ellok som saknas i stort sett på fullskaleutställningen.

Utställningen av fullskalefordon fortsätter utomhus där bland annat en magnifik Tuborgvagn kan hittas. Utomhus finns en LGB-bana som är i drift sommartid. En åkbar trädgårdsbana med danska motiv vad det gäller byggnader och kulisser vindlar sig sig genom museiområdet. Den trafikeras när vädret så tillåter. En kortare åkbar bana finns inomhus och var i drift vid mitt besök.

Museet är är mycket barnanpassat utan att tumma på det museala för vuxna. Åkbar trädgårdsjärnväg, klätterställningar som lok och vattentorn utomhus, inomhus finns lekområde med järnvägsmotiv och datorer med tågspel.

IMG 6651

I entrén finns en butik med böcker och souvenirer samt startsatser från Märklin My World. Där finns också en kaffeautomat som tillhandahåller kaffe när serveringen inte är öppen. Eftersom vi är i Danmark säljs också öl med järnvägsmotiv, kanske inte för att drickas på plats men ändå.

En trappa upp finns en servering som är öppen på helger under lågsäsong och alla dagar på sommaren och vid speciella evenemang. De uppmuntrar att använda serveringen för egen matsäck när det inte är öppet. I den närbelägna stationsbyggnaden kan smörgåsar och dryck inköpas.

P1000391

Vad berättigar då ett besök? Här är svaret! Framför allt den vackra miljön, fräscha lokaler trots ålderdomligheten. Igenkänningsfaktorn, för här finns en hel fordon som har givits ut som modell genom åren. Att det är lätt att ta sig hit är inte fel, om man nu är i Danmark. Så gör ett besök! Ni kommer inte att ångra er.

Hemsidan: www.jernbanemuseet.dk

%MCEPASTEBIN%

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.