Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Snabbtitt: Fler 1980-talsvagnar från HNoll

Text och foto:
redaktionen

IMG 2061b 

Svenska småtillverkaren HNoll fortsätter förse oss med fina svenska personvagnar av 1980-talsmodell. Senast ut är BF4 och motsvarande varianter, med ett litet resgodsutrymme. Vi har tittat närmare på en av varianterna.

Tillverkning i Kina är en komplicerad process, och det gör att det ibland kan dra ut på tiden innan en modell kommer.

Men den som väntar på något gott får ofta belöning för sin väntan, och nu är alltså modellerna här. De har kommit i nio olika varianter (se HNolls hemsida), med cirkapriset 1 195 kr. Vagnarna finns med hjul för två- eller treräls.

Vi har tittat närmare på SSRT BF4 5407. Som de tidigare är det en utsökt detaljerad vagn, såväl in- som utvändigt, och som känns gediget sammansatt för att våga hanteras och köras. Tung är den också, 238 gram. Vid provkörning efter Sudexpressloket (se sidan 18) gick vagnen utmärkt på spår ned till 358 mm kurv­radie och över olika typer av växlar på vår testbana med Trix C-räls.

IMG 2063b

I gavlarna sitter mjuka gummivulster och det finns rött glas för den som vill eftermontera ljuslist med slutsignaler, med plats för dekoder och kondensator. Utvändiga detaljer är etsade i metall. I separata påsar medföljer två standard bygel­koppel samt en mängd etsade gula fotsteg i reserv samt en mängd olika eldosor och slangar (i plast) för vitrinmontering.

IMG 2070b

Inuti kan man se den exakt avbildade inredningen, ned till handtagen på glasdörrarna – fantastiskt.

Hnolls vagnar ligger i ett högre prissegment, men med tanke på kvaliteten är de prisvärda.

IMG 2067b

HNoll www.hnoll.se

Läs mer om förebilden: www.jarnvag.net/vagnguide/bf4

Se provkörningsfilmer av både Heljans och HNolls vagnar (fr.o.m 28/4): www.youtube.com/MJmagasinet

Artikeln hittar du i MJ-magasinet nummer 57.

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.

Välkommen!

Den här hemsidan använder cookies till besöksstatistik