Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Tågab Rps i H0 från NMJ

NMJ Rps

En annan nyhet från Norsk Modelljernbane är timmervagnar littera Rps och Sgs i H0. Vi tar här en titt på Rps i Tågabs märkning.

Text och foto: REDAKTIONEN
Publicerad i MODELLJÄRNVÄGSMAGASINET 30/2017

Operatörer som Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab) och Railcare Three T köpte in Rps- och Sgs-vagnar från NSB, när dessa upphörde med sin vagnlasttrafik. Vagnarna går idag i timmertåg på flera håll i Sverige och även i Norge.

NMJ har gett ut tre modeller av Rps för Tågab, två som har timmerbankar med röda stakar och en med gula (612.101–103). Three T Sgs finns i tre varianter, alla med blå timmerbankar (613.101–103). Modellen finns även som NSB Sggs ARE. Cirkapriset i Sverige är strax under 500 kr, och samtliga vagnar har olika individnummer. Vagnarna kan köpas med eller utan timmerlast.

Med i asken finns en påse med imitationer av slangar och koppel samt fyra växlarhandtag för eftermontering. I en påse var dock bara en slang men tre koppel, så i vissa fall kanske det behöver kompletteras med delar. Modellen är bra gjuten i brun, lite blank plast. Vagnen väger 79 gram, vilket egentligen är lite för lätt, medan längden är helt skal enlig. Växlarfotsteg och handräcken är, liksom växlarhandtagen i påsen, separata delar i brun plast, men alla dessa borde ha varit gula.

NMJ Rps

Boggisidorna stämmer bra med förebilden. Modellen har NEM-hjul. I ändarna över boggierna ligger durkplåtsimitationer, vilket är rätt. Däremot har modellen plankgolv mellan långbalkarna, vilket Tågabs vagnar inte har. Modellen saknar de sju skyddsklackar för gripklor som förebilden har fått på var sida.Standard bygelkoppel sitter i NEM-fickor, i kortkoppelkulisser. De förebildsenliga tio timmerbankarna har piggar som är nedtryckta i hål i vagnen.

Den vita märkningen är skarp, och stämmer relativt bra överens med hur det såg ut på den vagn vi jämförde med.NMJ:s modeller av Tågab Rps är fint gjorda, med små avvikelser från förebilden. Främst behövs en rejäl väderbitning för att dämpa den något blanka ytan.

NMJ Rps

Massavedslastad Rps hos Tågab i Kristinehamn. Foto Stefan Nilsson.

Fler artiklar

Från YouTube

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 200 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fyra nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera - allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar bara 339 SEK per år (4 nr)! Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. En digital prenumeration med fyra nummer under ett år kostar 239 SEK, och en kombination mellan papper och digital 499 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 99 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.