Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Träd från MBR Model

Modellträd

Två förpackningar med ett par skogsbjörkar, 18–22 cm höga, de till vänster i höst-utförande och de till höger i sommargrönska. Båda kostar 18 euro per par.

Träd är viktiga såväl i naturen som på modelljärnvägen. Det finns många sätt att bygga träd själv men ibland vill man köpa sig lite tid genom att använda något färdigt. Här tar vi en titt på träd från den polska tillverkaren MBR Model.

Text och foto: Olof Wickström
Publicerad i MODELLJÄRNVÄGSMAGASINET 38/2019

Passa på att titta på träden omkring dig. I skolan fick jag lära mig att känna igen olika trädslag på bladens form och barken men om man tittar efter på lite avstånd, gärna innan det kommit för mycket blad, ser man att hela grenverket skiljer sig mellan olika träslag.

Höga träd

Träd är stora. En vanlig björk kan bli 25 meter hög; det är som jämförelse 5,5 gånger högre än ett Rc-lok. Andra trädslag blir ännu högre. En 25-meters björk blir i H0 nästan 30 cm hög. Så stora träd har man kanske inte alltid plats med men stora träd kan vara väldigt användbara. Dels tycker åtminstone jag att det ser snyggt ut när träden lutar sig över tågen, dels fungerar stora träd väldigt bra som avskärmning. Vill man dölja en infart i underjorden eller staden på andra sidan av anläggningen kan ett par stora träd göra underverk.

Olika trädslag

Efter denna botaniska utvikning, tillbaka till träden från MBR Model. Jag uppskattar att MBR inte bara gör ”lövträd”, utan att de gör björk, bok, ek, poppel och andra trädslag med olika grenverk anpassade till respektive förebild. Man kan verkligen se vilken art modellerna skall föreställa. MBR erbjuder också gran, björk och lärk som ”skogsträd”, det vill säga träd som har vuxit nära andra träd. Dessa träd är smalare och saknar de nedre delarna av grenverket precis som hos förebilderna. De är dessutom ofta billigare än MBR:s modeller av fritt växande träd.

Modellträd

Till vänster en 18–22 cm hög gran à 16 euro och till höger en lika hög friväxande björk à 18 euro.

Ingen skala

MBR anger ingen skala på träden utan säljer istället träd efter ungefärlig höjd. De har trädhöjder mellan 6 och 40 cm. Jag tycker det är vettigt. Att göra blad i olika skalor blir ofta fel, det behövs en viss storlek för att bladen skall uppfattas som individuella blad. Bättre då att använda samma material med olika höjder. I nollan kan stammarna kännas lite smala men det kan jag tåla.

För den som har höst på sin anläggning eller vill minnas förra sommarens torka finns även träd i höstfärger. Utförandet håller överlag hög standard och jag uppskattar den fina lövstrukturen, och att man som i verkligheten kan se igenom bladverket.

MBR har ingen fysisk butik utan handeln sker genom deras webbshop. Där finns stöd för engelska, tyska och polska. När vi hade lagt vår order fick vi en beställningsbekräftelse, varefter träden byggdes. Efter ett par veckor kom så ett paket från polska posten. Träden levererades välförpackade i skyddande plast rör samlade i en stadig kartong. Det kändes som att kartongen kunde tåla en del stryk utan att träden skulle skadas. Vi hade inga problem med att kommunicera med MBR:s kundtjänst på engelska. Priserna tycker jag är rimliga med tanke på utförandet, och detta är en produkt jag kan rekommendera.

Not

Även den svenska butiken Signalsidan säljer MBR:s träd. Träden finns också hos NMJ i Oslo.

Fler artiklar

Från YouTube

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 200 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fyra nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera - allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar bara 339 SEK per år (4 nr)! Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. En digital prenumeration med fyra nummer under ett år kostar 239 SEK, och en kombination mellan papper och digital 499 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 99 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.