Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Nyhetssvepet i nr 57

Text: REDAKTIONEN
Foto: Respektive tillverkare (om inte annat anges)

SJ Rm från Alpnacher-modellbahnen

Schweiziska småtillverkaren Alpnacher-modellbahnen (www.alpnacher-modellbahnen.ch) meddelar att de planerar ge ut SJ littera Rm senare i år. Det kolliderar tyvärr med Rocos planer på samma sorts lok, men de togs fram ovetande om varandra.

 alp rm1257

Alpnachers modeller är byggda på Rocos Rc3. Loken ska komma under kvartal 2 2024 med samtliga nummer, och ska kunna fås i satser två om tre (1 999 schweizerfranc per sats; digitala med ljud) såväl som separata lok (670 CHF/st; digitala). Enligt pressmeddelandet ska modellerna vara i utförande enligt epok IV (1970- till 1990-tal), ha väldetaljerade tak och chassin, mässing- och etsdetaljer samt dekoderstyrda lysdioder i strålkastarna.

En film med Alpnachers svenska lokmodeller kan du se här: www.youtube.com/watch?v=nwT-PigJc7M

 

Eurohobby i ny regi

Verksamheten i Eurohobby (www.eurohobby.se) fortsätter. Johnny Andersson har tagit över butiken och driver den vidare. Den är fysiskt flyttad till Röstångavägen 2 i Billinge. Webb­adress, e-post och webbutik är som tidigare.

Vi önskar Johnny lycka till med Eurohobby!

 

Nytt från Dekas

Dekas (www.dekas.dk) meddelar att de första modellerna av TMZ ska vara på väg ut. Bland annat är det ett för Svensk Tågkraft som förhoppningvis ska finnas ute när du läser detta. Vi återkommer med ett test så fort vi fått hem ett exemplar.

DK 8750521234

Som komplement till dessa lok ska Dekas även ta fram den tvåaxliga timmervagnen littera Lpns 891 för både SJ och Green Cargo. Den beräknas finnas ute efter årsskiftet.

DekasLnps

Dekas har sänt oss några nya DSB godsvagnar för påseende, och de tål verkligen att tittas på. De har mycket hög detaljeringsgrad och god byggkvalitet.

 IMG 2086

Foto Stefan Nilsson.

 

Hectorlok i N från Jägerndorfer

Jägerndorfer (www.jaegerndorfer.at) aviserar modeller av Hector Rail 242.212 i skala N. Det blir en analog version (cirka 2 200 kr) och en digital version med ljud (cirka 3 000 kr). Vi känner i skrivande stund inte till när modellerna ska komma.

jag142

BR 142 i 200-serien är utrustade för signalsystemet ERTMS, och loken går mestadels i norra Sverige, i timmertrafik för SCA.

 

Fler utbytesmotorer från Micromotor

Micromotor (www.micromotor.eu) meddelar att de tagit fram ännu fler ersättningsmotorer till olika modellok. Denna gång är det främst för H0, och det gäller de plattare motorer som finns i modeller från exempelvis Märklin och Trix, Lima och Fleischmann.

 micrimotor lima

För Märklin och Trix ersätter de DCM-motorer för bland annat SJ Rc2–4, Sa och TMY, NSB Di3 och Di5 samt DSB My (ny dekoder måste till för äldre digitala lok), samt C-Sinusmotorer (styrkortet till C-Sinus måste ersättas med en dekoder). För Lima gäller det pannkaksmotorer i exempelvis SJ T43, Rc och Ra, NSB El 13 och El 14 samt DSB Mz.

 micromotor marklincsinus

Vi har fått en motorsats för Limas pannkaksmotor som vi ska sätta i ett T43 som ett test; vi återkommer om det i höstnumret.

 

Svensk kapellvagn från Märklin

Märklin (www.maerklin.de) har gett ut en kylvagn märkt Fyffes för banantransport (94558; cirka 450 kr). Vagnen är en begränsad specialutgåva i samband med Märklins återförsäljarträff i Stockholm i januari 2024, och säljs endast av de handlare som deltog dessa dagar.

 marklin95548

De aviserar också en svensk godsvagn littera Rilns i H0 (47163; cirka 550 kr). Förebilden är registrerad på Green Cargo och modellen ges ut i en liten engångsutgåva för Eurotrain.

marklin47163

 

Dekaler från Winterzone

Winterzone (shop.winterzone.se) har fått fram fler dekalsatser till sina olika vagntyper. Dels finns screentryckta dekaler, som så att säga bär sig själva och inte behöver skäras ut. Dels är det digitaltryckta dekaler, som trycks på ark med bärfilm och sedan behöver skäras ut.

wdekal1 

Dekalark som nu kommit inkluderar bland annat Juvel mjöl, potatisstärkelse samt kemikalier och granulat för KemaNord och Hydro till kulsilovagn littera Ucs. Det finns även dekalark för två eller fyra vagnar respektive för Fbl/Fbd, Fbv/Fbl-u samt Fb-uv/Fbxu.

wdekalflis

Dekaler finns även för broprovningsvagnen littera Q9, NBJ rälsbuss littera Yo2/Yco2m, tunglastvagn littera Sd, Sdu och Samp, samt dekalark med skyltar med mera till snöslunga littera A5.

Vidare finns 3D-printade personvagnssäten i tresätesbredd för första, andra och tredje klass.

 

Övrigt

A.C.M.E. (www.acmetreni.it) aviserar ett set med fyra vagnar (55311; pris i skrivande stund ej satt) samt ett set med två vagnar (55315; cirka 2 100 kr) i H0 från SJ:s Euronight-tåg, som trafikerar sträckan Berlin–Hamburg–Köpenhamn–Stockholm. Setet med fyra vagnar består av en sovvagn och tre sittvagnar, medan det med två vagnar har en av varje. Båda varianterna kan förbokas, och det förra setet sägs i skrivande stund komma under april; okänt när fyrvagnssetet ska komma.

acmevagnar

Andra nyheter som kommit är bland annat resgodsvagnar i H0 från Heljan, 1980-tals personvagnar i H0 från HNoll, T23 från Jeco, lok och vagnar i N för Snälltåget från Lemke, en digital körkontroll med Wifi från Piko, Dm3 i H0 från Roco samt Green Cargo Eurodual i H0 från Sudexpress. Vi nämnde dessa i Nyhetssvepet i nummer 56, och du hittar synare av dem i nummer 57. Fler bilder av några av de synade modellerna hittar du på sidan för nummer 57.

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 250 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fem nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar 499 SEK per år (5 nr) och då ingår den digitala utgåvan. Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. Enbart en digital prenumeration med fem nummer under ett år kostar 339 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 119 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.

Välkommen!

Den här hemsidan använder cookies till besöksstatistik