Prenumerera på Modelljärnvägsmagasinet

Märklin SJ Gbl

Gbl

Litterat Gbl hos SJ bestod av flera olika underlittera från privatbanevagnar, och kom i och med 1968 års litterareform att gemensamt kallas Gbl. Den vagntyp som Märklins vagn är en modell av byggdes 1940–41 i hundra exemplar av tyska Bautzen för Södra Dalarnas Järnväg, SDJ, som littera Gu.

Text och foto: Redaktionen
Publicerad i Modelljärnvägsmagasinet nummer 39/2020

Vagnen var kortare än SJ:s standard G, med ett axelavstånd på 7,1 m istället för 8,0 m. På ömse sidor av dörrarna fanns fyra fält inom stående U-balkar med snedsträvor inom fältet närmast dörrarna. SJ:s vagndataskylt satt i det andra fältet från vänster, medan RIV-markeringen satt i det första fältet från höger. I andra fältet från båda ändar satt ventilationsgaller.

Gbl hade långt spännstag undertill, och det fanns ett fotsteg under vänstra halvan av dörrarna. Det ser ut att ha suttit växlarfotsteg bara i den ena änden av vagnen. Vissa av SDJ:s Gu-vagnar var obromsade. Av bilder att döma hade vagnarna tjärpappsklätt slätt tak. Det är relativt enkelt för en tysk tillverkare att sonika ta en tysk vagn och märka den som svensk. I vissa fall har det vid sådana tillfällen gjorts stora avsteg gentemot förebilden.

Märklins modell (46165) ser fin ut vid en första anblick, och det är ett intryck som håller i sig vid en närmare granskning. Den SJ-bruna färgen känns väl vald, och framförallt är taket slätt som sig bör. Det är svårt att hitta referensfoton, men modellen verkar stämma till allra största delen. Den borde nog inte ha slutsignalhållare, fotstegen på sidan är lite för långa och det sitter växlarfotsteg i båda ändar. Lite synd är det att Märklin har tryckt vagndatat direkt på brädväggen och inte på en slät yta för att imitera en skylt. Men det stör inte egentligen. Axelavståndet är som sig bör 80,5 mm.

Märklins modell av SJ littera Gbl är fin och tämligen trogen en kanske lite udda men ändå svensk förebild. Med ett cirkapris på strax under 400 kr är vagnen prisvärd. Du som kör tvåräls kan förstås byta ut hjulen till tvårälshjul. Artikelnumret för dem är E700580.

Fler artiklar

Från YouTube

Modelljärnvägsmagasinet

Sveriges tidskrift för modellrallare

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 200 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fyra nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera - allt med en stark koppling mellan modell och förebild.

En prenumeration kostar bara 339 SEK per år (4 nr)! Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. En digital prenumeration med fyra nummer under ett år kostar 239 SEK, och en kombination mellan papper och digital 499 SEK. Beställ prenumeration här.

Lösnummer kostar 99 kr och finns till salu hos ett tjugotal hobbyhandlare (se Handlarlista), cirka 80 pressbyråer samt ett antal Narvesen i Norge, eller direkt från oss.